Revanš susreti osmine finala EL
0

City dočekuje Sporting, United gostuje kod Athletica

Sarajevo-x.com
Detalj s utakmice Sporting - Manchester City (Foto: AFP)
Detalj s utakmice Sporting - Manchester City (Foto: AFP)
Večeras su na rasporedu uzvratne utakmice osmine finala Evropske lige. Na programu je svih osam susreta, a dvije najzanimljivije utakmice su one između Manchester Cityja i Sportinga te Athletica i Manchester Uniteda. U redovima Građana bi priliku trebao dobiti bh. reprezentativac Edin Džeko.

Manchester City - Sporting

Manchester City je u prvoj utakmici osmine finala Evropske lige poražen u Lisabonu od Sportinga. Portugalci su slavili rezultatom 1:0. Nakon toga je ekipa koju vodi Roberto Mancini izgubila i u Premier ligi od Swanseaja i tako prepustila prvo mjesto najljućem rivalu Manchester Unitedu.

"U Lisabonu i protiv Swanseaja nismo igrali dobro kao inače. Međutim, vjerovatno nismo zaslužili izgubiti u obje utakmice. Sada moramo igrati puno bolje i koncentrisati se na to, jer smo jedan od najboljih timova", izjavio je Mancini.

Sporting je zabilježio pobjede u šest posljednjih utakmica u svim takmičenjima i time pokazao da je opasan protivnik. To je na svojoj koži osjetio i City kada se iz Lisabona vratio poražen. Mancini je rekao da je u svojoj karijeri oduvijek imao problema s portugalskim ekipama.

"Teško je bilo igrati protiv Portugalaca, jer su zaista veliki znalci, odlično napadaju i brane se. Mi želimo pobijediti i moramo dati sve od sebe", dodao je Mancini.

Trener Sportinga, Ricardo Sa Pinto je siguran da je njegova ekipa spremna za City.

"Pokušat će nas iznenaditi i postići rani pogodak. To je ono što očekujemo, ali smo i spremni. Još uvijek vjerujem da možemo proći dalje. Ukoliko odigramo kao i u prvom susretu, u tome ćemo i uspjeti. City je izgubio od Swanseaja i imat će dodatni motiv da pobijede. Oni imaju veoma malo slabosti, a imaju i kvalitetnu klupu. Naš zadatak će biti težak, ali ćemo učiniti sve da prođemo dalje", izjavio je Pinto.

Athletic - Manchester United

Menadžer Manchester Uniteda sir Alex Ferguson je pohvalio igrače Athletica koje vodi trener Marcelo Bielsa, nakon njihove pobjede na Old Traffordu rezultatom 3:2. Bielsa ima jaku želju da njegova ekipa prođe u četvrtfinale Evropske lige, prvi put nakon sezone 1976/77., kada je klub igrao u Kupu UEFA i izgubio od Juventusa.

Nakon što su u Manchesteru pogodili Llorente, Marcos i Muniain, United se suočava sa teškim zadatkom.

"Etika rada u njihovom klubu je fantastična. Bielsa je složio odličnu ekipu koja naporno radi i vrši pritisak na cijelom terenu. Nikada ne prestaju trčati", izjavio je Ferguson.

Ukoliko Bielsina ekipa ne izgubi na svom terenu, definitivno će se naći u četvrtfinalu i iz takmičenja izbaciti velikog protivnika. S druge strane, United se sigurno neće predati, tako da se očekuje žestoka borba do posljednjeg sudijskog zvižduka.

Ostali parovi osmine finala Evropske lige (uzvrati):

Olympiacos - Metalist (1:0) Schalke - Twente (0:1) Besiktas - Atletico (1:3) Hannover - Standard Liege (2:2) PSV - Valencia (2:4) Unidese - AZ (0:2)