Osmina finala Evropske lige
0

Građani gostuju u Lisabonu, United dočekuje Athletic

Sarajevo-x.com
Edin Džeko (Foto: AFP)
Edin Džeko (Foto: AFP)
U četvrtak navečer se igraju prve utakmice osmine finala Evropske lige. Posebnu pažnju bh. javnosti vjerovatno privlači susret Sporting - Manchester City, jer se u redovima Građana očekuje nastup bh. reprezentativca Edina Džeke koji je u sve boljoj formi.

Sporting - Manchester City (19:00)

Ekipa Manchester Cityja, za koju nastupa bh. reprezentativac Edin Džeko, mora biti veoma oprezna na gostovanju kod Sportinga, ekipe koja je neporažena u devet utakmica na domaćem terenu u evropskim takmičenjima. Portugalci su zabilježili osam pobjeda i jedan remi. Dueli protiv Sportinga neće biti lagan zadatak za izabranike talijanskog stručnjaka na klupi Građana Roberta Mancinija.

Twente - Schalke 04 (19:00)

Twente je slavio protiv ekipe Schalkea u sezoni 2008/09 u okviru grupne faze nekadašnjeg Kupa UEFA, a istom uspjehu se nada i u novim duelima. S druge strane, Schalke je veoma opasna ekipa i definitivno nema straha ni od jednog protivnika.

Atletico Madrid - Besiktas (19:00)

Prošle sezone je Atleticov napadač Falcao u dresu Porta postigao 17 pogodaka u Evropskoj ligi. Sada će predstavljati veliku prijetnju za Besiktas, no turska ekipa je u nekoliko navrata na evropskoj sceni pokazala kvalitet, tako da žestoka borba definitivno neće izostati.

Metalist - Olympiacos (19:00)

Metalist je najefikasnija ekipa u Evropskoj ligi, jer jepostigla 23 gola u osam utakmica od početka grupne faze, čak četiri više u odnosu na, u tom pogledu, drugoplasirani PSV. Na drugoj strani je Olympiacos, koji ima pet pobjeda u nizu u evropskim takmičenjima. Manchester United - Athletic (21:00)

Ova dva kluba su se prethodno sastala prije više od 50 godina. United je u Bilbau izgubio rezultatom 5:3, ali je kod kuće slavio 3:0 i prošao dalje. Ukoliko izabranici Alexa Fergusuona osvoje Evropsku ligu, postat će tek četvrti klub koji je osvojio sva tri velika UEFA-ina trofeja i tako se pridružiti Juventusu, Ajaxu i Bayernu. Standard de Liege - Hannover 86 (21:00)

Ove dvije ekipe se susreću već treći put ove sezone. Snage su odmjerili i u grupnoj fazi Evropske lige. Standardov golman Sinan Bolat je rekao da se ekipe dobro poznaju i da neće biti lako izboriti četvrtfinale, dok je Hannoverov šef Mirko Slomka izjavio da njegova ekipa ima veliku šansu da prođe dalje i da je mnogo naučila u grupnoj fazi.

Valencia - PSV (21:00)

Valencia je pobijedila PSV u prijeteljskom susretu pred početak sezone. Igrač PSV-a Kevin Strootman je izjavio da je PSV daleko od favorita, dok je njegov trener Fred Rutten uzbuđen zbog utakmice. On je rekao da njegova ekipa želi i zna igrati nogomet te da će ovo biti veoma interesantan dvoboj. AZ - Udinese (21:00)

AZ ima niz od devet utakmica u Evropi bez poraza, četiri pobjede i pet remija. Igrači Udinesea nisu zabrinuti i čvrsto vjeruju u prolaz u četvrtfinale.