Swansea "pao" na Eastlandsu
0

FOTO+VIDEO / Edin Džeko postigao gol, "Građani" uvjerljivo slavili

Sarajevo-x.com
(Foto: Reuters)
U prvom kolu nove sezone engleske Premier lige Manchester City je na svom Eastlandsu savladao Swansea sa 4:0.

"Građani" su od prve minute krenuli odlučno ka golu svojih protivnika sa željom da što prije postignu gol. Prvu priliku za ekipu koju vodi talijanski stručnjak Roberto Mancini nije iskoristio u 2. minuti Yaya Toure. Na drugoj strani je nekoliko minuta nakon toga odlično šutirao Stephen Dobbie, no njegov udarac je završio van okvira gola.

City je nakon toga uspostavio dominaciju na terenu. Dobre prilike za City nisu iskoristili Adam Johnson, David Silva i Edin Džeko. Bh. reprezentativac je u nekoliko navrata sjajno šutirao, ali lopta nije našla put do protivničke mreže. Silva je u 30. minuti pogodio prečku, a nakon toga je ponovo zaprijetio Toure. U finišu prvog dijela je prečku pogodio i Gareth Berry. Igrači Manchester Cityja su bili bolji protivnik u prvom poluvremenu utakmice, ali se na odmor otišlo pri rezultatu 0:0.

Baš kao i u prvom poluvremenu, City je nastavio dominirati i u nastavku utakmice. Džeko, Toure i Silva su bili najveća prijetnja gostujućem golmanu. Konstantni napadi domaćih su se isplatili u 57. minuti kada je za vodstvo "Građana" pogodio Džeko.

I nakon vodećeg gola je Mancinijeva ekipa nastavila opsjedati gol gostiju. Priliku da povisi rezultat na 2:0 je u 62. minuti susreta propustio Sergio Aguero, u svom prvom dodiru sa loptom.

Do novog gola "Građani" su došli u 68. minuti preko novog, skupocjenog pojačanja iz Atletico Madrida. Aguero je nakon nekoliko zapaženih akcija postigao gol na sjajnu asistenciju Richardsa. Mladom Argentincu nije bilo teško postići gol iz neposredne blizine.

Navijači Manchestera Cityja nisu dugo čekali na novi gol. Džeko je odlično uposlio Aguera, koji prebacuje golmana, ali lopta nije išla u okvir gola. Ipak, borbeni Argentinac nije odustajao pa je loptu uspio vratiti u polje gdje je spremno dočekao David Silva i zakucao u mrežu gostiju. Ponovljeni snimak pokazao je da je lopta izašla van terena, ali je pomoćni sudio napravio previd i omogućio "Građanima" gol.

Kreator većine akcija domaćeg tima David Silva napustio je igru u 82. minuti uz ovacije navijača Manchester Cityja.

U još nekoliko navrata do kraja utakmice Aguero je pokazao da je fantastičan igrač i veliko pojačanje za tim Roberta Mancinija. Raduje činjenica da je za razliku od Carlosa Teveza, koji je volio solirati, Aguero odlično sarađivao sa našim reprezentativcem i u budućnosti bi mogli činiti ubitačan tandem u napadu "Građana".

Da je veliko pojačanje Aguero je pokazao u 91. minuti utakmice kada je sa preko 20 metara sjajnim udarcem zatresao mrežu gostujućeg golmana.

Ovaj je potez Aguera uspio izmamiti osmjeh na licu Mancinija, ali i navijača Manchester Cityja koji su gledali 17. uzastopnu utakmicu na domaćem terenu u kojoj njihov tim nije poražen.