Nogomet
1.3k

Edin Dilberović, ambasador BiH u Njemačkoj: Zmajevi i Safete Sušiću, hvala vam

Piše: Edin Dilberović, ambasador BiH u Njemačkoj
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Ambasador Bosne i Hercegovine u Njemačkoj, Edin Dilberović, razočaran brojnim uvredama i kako kaže, neargumentovanim kritikama i "pljuvanjem" po Zmajevima, odlučio je napisati tekst, kao navijač, kao Bosanac i Hercegovac, i na taj način se obratiti onima koji su do jučer ponosno isticali da su Bosanci i Hercegovci upravo zbog Zmajeva i selektora Safeta Sušića, a sada se utrkuju u tome ko će većom žestinom kritikovati nacionalni nogometni tim, koji nas je ipak toliko puta obradovao. Dilberovićev tekst možete pročitati u nastavku.

Nakon utakmice Bosne i Hercegovine i Nigerije i rezultata 1:0 za Nigeriju bio sam kao i većina Bosanaca i Hercegovaca razočaran, bijesan, zbezubljen, snužden, utučen, žalostan...

Cijelu noć nisam oka sklopio i onda ujutro otvorim portale i javlja se “sila generala poslije bitke”. Počelo mi se sve skupa gaditi jer sam prorekao na kafi sa kolegama u Ambasadi da će se, ukoliko ne prođemo prvo kolo, na naše igrače od tadašnjih pohvala sručiti salva bijesa. Upravo se to i dogodilo. Mrzim kada sam u pravu.

Dodatno su me uzdrmali tekstovi raznih novinara i onih što sami sebe zovu novinarima i koriste blagodati interneta da pišu (barem misle da pišu). Sada je stvarno dosta! Još mi se više zgadila činjenica da sam samo noć ranije i ja bio dio tih “generala”. Ja koji porijetko, a možda i nikada, gledam nogometne utakmice. Ja koji o nogometu znam manje nego o nuklearnoj fizici. Ja koji sam imao dvije lijeve noge i kada sam u drušvu bio natjeran da igram nogomet. Pa ko sam ja da sudim i donosim presude našim Zmajevima? I ko ste ustvari svi vi koji sada združeno blatite Zmajevi po raznim portalima?

Učinili su nas ponosnim građanima BiH

E, sada dolazi mojih "pet minuta“! Zmajevi hvala vam što ste nas odveli na Svjetko prvenstvo (svjetko nije šala), hvala vam što ste u dalekom Brazilu razvili ponosno zastavu Bosne i Hercegovine, hvala vam što je ime Bosne i Hercegovine čulo najmanje milijardu stanovnika ove planete, hvala vam što ste mlada i jedina generacija koja je u historiji ove zemlje ime Bosne i Hercegovine odnijela na Svjetsko prvenstvo, hvala vam što ime Bosne i Hercegovine niste okaljali niti jednim incidentom ili nesportskim ponašanjem, hvala vam što ste nas barem za kratko vrijeme učinili ponosnim građanima države Bosne i Hercegovine. Ukratko, Zmajevi hvala vam što postojite.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine se vraća sa Svjetskog prvenstva u Brazilu. Nije uspjela da se plasira dalje, ali niko ne može i ne smije osporiti činjenicu da je reprezentacija Bosne i Hercegovine ove 2014. godine bila među 32 najbolje zemlje svijeta koje su se plasirale za Brazil. Bosna i Hercegovina je dugo po lošem među prvima, sada je među prvima po dobrom zahvaljujući Zmajevima. I to akceptirajte i to slavite. Pa ljudi, ova zlatna generacija momaka koja je stasala sa svim ratnim strahotama se izdigla iz pepela i dovela svoju zemlju u Panteon 32 slavna i najbolja.

Neka o graškama reprezentacije Bosne i Hercegovine, ako ih ima, svoju riječ kažu stručnjaci i neka na tim greškama uče i usavrše tim na koji ćemo opet biti ponosni na Evropskom prvenstvu i, ako Bog da, i na slijedećem Svjetskom prvenstvu.

Zato svi vi koji ste izmigoljili iz svojih mišijih rupa i dobili svojih pet minuta slave na raznim portalima i združeno pljujete po onome što je u ovoj zemlji trenutno najbolje, molim vas za dobro svih nas i za vaše lično dobro, vratite se u iste rupe iz kojih ste izmigoljili.

Jer, vi niste navijači ove reprezentacije. Njihovi navijači su oni koji su i dan nakon poraza od Nigerije ostali ponosni na svoje Zmajeve. Njihovi navijači su oni koji na plaži Copacabana u Rio de Janeiru drže natpis: “Pozdrav iz Gornjeg Vakufa”. Tome će čovjeku najvjerovatnije i unuci vraćati kredit koji je uzeo da bi bodrio Zmajeve i to u dalekom Brazilu. Njihovi navijači su isti oni koji blokiraju ulice brazilskih gradova dok se ori, ori do neba pjesma o Bosni i Hercegovini i dok se vijore zastave Bosne i Hercegovine. To su navijači. Ovo je tim kojeg vjerni navijači prate od Estonije do Slovačke pa na putevima u mračnim i hladnim noćima i živote gube. Takvih se navijače treba sjetiti. A šta ste vi miševi i gdje ste vi bili? U Brazilu sigurno niste.

Ipak, vi ste bili među 32 najboljih

Zato prestajem da čitam komentare vas miševa jer vi nikada nećete biti dok je svijeta i vijeka među 32 najbolja na svijetu. I zato čitam samo komentare onih koji imaju šta da kažu, pa čitam Ivicu Osima jer je on među 32 najbolja, pa čitam Martinu Mlinarević-Sopta, jer je ona među 32 najbolja, pa čitam Jasmilu Žbanić jer je ona među 32 najbolja, pa čitam Gojka Berića, jer je on među 32 najbolja, pa čitam Harisa Pašovića, jer je on među 32 najbolja, pa čitam Damira Marjanovića, jer je on među 32 najbolja, pa čitam Emira Hadžihafizbegovća i priču o njegovoj hair česmi u Krajini i istinskim navijačima, jer je on među 32 najbolja, pa čitam…

Zato Zmajevi, na čelu sa Safetom Sušićem i kapitenom Emirom Spahićem, mojim komšijom iz djetinjstva, dugujem vam zahvalu do neba. Hvala vam što ste i mene, ambasadora Bosne i Hercegovine u Berlinu, u velikoj i značajnoj Njemačkoj učinili ponosnim i sretnim i do kraja mandata niko mi taj moj ponos sa lica izbrisati neće.

Niko nikada neće osporiti činjenicu da ste vi, mlada generacijo, prvi koji su Bosnu i Hercegovinu odveli do svjetske slave u Brazil, niko neće izbrisati činjenicu da je prvi gol u historiji Bosne i Hercegovine na svjetskom prvenstvu dao Vedad Ibišević, niko neće izbrisati činjenicu da je tu prvu reprezentaciju Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu u njenoj historiji vodio Safet Sušić.

A po čemu ćete biti spominjani vi miševi? Ni vaši tekstovi u kojima pljujete po Zmajevima i Safetu Sušiću ni moj tekst koji danas objavljujem niko spomenuti neće. Internet i kompjuteri su pametniji od ljudi zato su osigurali jednu jednostavnu komandu "Delete" (izbriši) i s njom se sve rješava. Time je i pamet oprana.

Zato Bosno i Hercegovino, jesmo izgubili i odlazimo sa Svjetskog prvenstva u Brazilu, ali odlazimo ponosni na činjenicu da su nas mladi Zmajevi predstavili na najbolji mogući način, učinili ponosim, učinili zahvalnim, učinili posebnim, učinili vrijednim. Zato svako im dobro želim i neka ih sreća prati u budućnosti, jer su svoje mjesto u historiji Bosne i Hercegovine i Zmajevi i Safet Sušić već osigurali.