Privikavanje na igru i sudije
0

Džeko: Znam da mogu bolje

Totalsport
Edin Džeko
Edin Džeko
Drugi je pogodak u dresu Manchester Cityja u nedjelju postigao bosanskohercegovački nogometaš Edin Džeko. Pomogao je svojoj ekipi u pobjedi 5-0 protiv Notts Countyja u ponovljenom dvoboju 4. kola FA Cupa.

Džeko je nakon utakmice zamolio navijače Cityja za strpljenje jer se još uvijek navikava na ritam i fizičku snagu engleskog nogometa. Svoju saradnju s Marijem Balotellijem u prvom i Carlosom Tevezom u drugom poluvremenu opisao je kao najavu onoga što dolazi.

"Komunikacija je važna. Kad se razumiješ s nekim na terenu, to je najvažnija stvar. Tevez je u Engleskoj već dosta dugo, a ja se tek navikavam na sve. No, kad to sredim, igrat ćemo svi puno bolje. Znam da mogu znatno bolje i radit ću naporno da to i dokažem", rekao je Džeko za Manchester Evening News.

Priznao je i da razumije kako se još uvijek nalazi pod lupom nakon prošlomjesečnog dolaska iz Wolfsburga za 27 miliona funti.

"Od napadača se očekuje da zabijaju, a ja sam pogodio dvaput u osam utakmica. Kad to vidite, možete pomisliti kako takav učinak nije dobar, ali ja pokušavam raditi i za tim, a ne samo zabijati. Nisam igrač koji stoji na rubu kaznenog prostora i čeka priliku. Pokušavam i asistirati svojim saigračima", dodao je Džeko, objasnivši za kraj da mu je teško priviknuti se na sudijske kriterije u Engleskoj gdje se dopušta veći broj fizičkih kontakata.

"Teže je, ali naviknut ću se na to. Sudije ovdje ne sviraju sve, dok je u Bundesligi svaki mali kontakt prekršaj. I trener Roberto Mancini se složio da je ovdje drugačije nego u Italiji i Njemačkoj. Moram igrati snažnije, boriti se za svaku loptu."