Legenda Man Cityja tvrdi
0

"Džeko će biti novi Eric Cantona"

Sarajevo-x.com
Nakon prvog nastupa u dresu Manchester Cityja, britanski mediji ne prestaju pisati o reprezentativcu Bosne i Hercegovine Edinu Džeki. U meču protiv Wolverhamptona dijamant je pokazao većinu svojih kvaliteta i upisao asistenciju za treći gol.

Tako list "Daily Mail" donosi zanimljivo poređenje sa legendom "građana" Rodneyjem Marshom, koji je 1972. godine također doveden da klubu donese titulu.

"Navijači se boje da bi Edin Džeko mogao biti novi Rodney Marsh, zbog načina na koji sam izgubio titulu prvaka sa Manchester Cityjem 1972. godine. Ipak mislim da će on završiti kao još jedna zvijezda koja je u svoj klub stigla u zimskom prelaznom roku, Eric Cantona", rekao je legendarni napadač "građana".

Nekadašnji engleski reprezentativac u svojoj autobiografiji napisao je kako je 1972. godine stigao u Manchester City, koji je tada bio vodeći klub na tabeli sa pet poena prednosti.

"Joe Mercer i Malcom Allison prilagodili su stil igre meni, a na kraju smo završili na četvrtom mjestu. Džeko je u drugačijoj situaciji. City nije na vrhu tabele kao '72. godine, bore se sa još četiri odlična tima i potrebna im je svaka prednost koju mogu dobiti. Trener Mancini pojačao je svoj napad sa jednim od najboljih mladih igrača u Evropi, a rani znaci koje je pokazao na utakmici su bili dobri", rekao je Marsh.

Nekadašnji napadač "građana" rekao je da informacije koje dobija od članova uprave kluba do bivših igrača jednoglasno kazuju da je Džeko igrač koji može sam dobijati mečeve.

"Način na koji su Džeko i Carlos Tevez uklopili pokazao je da mogu igrati zajedno. Drugim riječima, ovaj momak neće poremetiti Cityjev sistem. Uz Teveza, Džeko je posljednji dio slagalice. Zato mislim da je poređenje za Cantonom prikladno", rekao je Marsh.

Sir Alex Ferguson imao je sve elemente dobre ekipe, ali im je trebao još neko da ih odvede do kraja. Marsh smatra da je još rano za prognoze te da ne može garantovati da će Džeko donijeti titulu, ali ipak smatra da su njegovim dolaskom Cityju povećane a ne smanjene šanse za prvo mjesto.