Nogomet
1.9k

Dva gola Edina Džeke u pobjedi BiH nad Kiprom u Zenici

Piše: E. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je sa 2:0 savladala Kipar u Zenici u okviru trećeg kola grupe H kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje će se 2018. godine održati u Rusiji.

Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević je napravio četiri promjene u odnosu na susret u Belgiji, te su od prve minute zaigrali Begović, Vranješ, Šunjić, Spahić, Kolašinac, Višća, Pjanić, Medunjanin, Lulić, Džeko i Đurić.

Od početka susreta Kiprani su se povukli na svoju polovinu terena i vrebali su svoju šansu iz kontre. Prvu šansu za Zmajeve imao je Pjanić u 5. minuti susreta, Vranješ i Višća bili u akciji po desnoj strani, a lopta se odbila do Pjanića koji šutira iz poluvoleja, ali lopta odlazi tik pored lijeve stative.

Nakon kornera u 10. minuti susreta Pjanić je ubacio, a Đurića je šutirao glavom, ali Panayi je bez problema odbranio njegov udarac.

Kiprani su prvi ozbiljniji napad imali u 14. minuti. Christofi, koji je u svom 40. nastupu prvi put kao kapiten predvodio svoje saigrače, je odlično prošao po desnoj strani i ubacio, ali je Soteriou zakasnio na njegov ubačaj. Dvije minute kasnije Vranješ je centrirao, a Džeko šutira glavom po sredini gola Kipra.

Višća je u 22. minuti šutirao sa više od 20 metara iskosa sa desne strane, no Panayi je bio priseban i odbio je loptu u korner. Pjanić je u 25. minuti centrirao sa desne strane, ali je Đurić glavom bio neprecizan.

Tri minute kasnije ponovo je Đurić bio u šansi, ali je slabo šutirao glavom nakon Lulićevog centaršuta. Nakon pola sata igre još jednom Pjanić je iz slobodnjaka pogodio Đurića, ali najviši bh. reprezentativac je ponovo glavom bio neprecizan.

Džeko je u 35. minuti bio u šansi, ali je otišao previše ulijevo i praktički iz mrtvog ugla šutirao, te nije bio precizan. Kiprani su imali odličnu šansu u 39. minuti, kada iskosa sa desne strane šutira pod samu prečku, ali Begović sjajno brani i odbija loptu u korner.

Na početku drugog poluvremena centralna figura bio je Džeko. Najprije je u 53. minuti nakon Višćinog centaršuta kapiten naše selekcije glavom sa pet metara promašio prazan gol s obzirom da je Panayi "zaplivao" u prazno, a već u sljedećem napadu Džeko šutira glavom preko gola nakon Pjanićevog centaršuta.

Džeko je u 58. minuti promašio ono što inače ne promašuje. Pjanić ga je uposlio, a Dijamant je izašao sam na golmana Kiprana, no pogodio je Panayija tačno u glavu u situaciji jedan na jedan.

U 64. minuti Hajrović je zamijenio Kolašinca, a krilni igrač Werderaje bio u šansi već u prvom kontaktu s loptom. Iskosa sa lijeve strane je šutirao, Panayi je nespretno intervenisao, a loptu sa metar Đurić ne uspijeva ubaciti u mrežu jer je brži od njega bio Laifis.

Bosna i Hercegovina je povela u 70. minuti susreta. Alexandrou je katastrofalno pogriješio, Pjanić mu je ukrao loptu i asistirao Džeki koji iz prve šutira i golman Omonije je kapitulirao.

Samo dvije minute kasnije Džeko je mogao postići i svoj 49. gol u dresu Zmajeva. Izašao je ponovo pred Panayija, pokušao ga je driblati ali mu je lopta pobjegla.

Drugu izmjenu Baždarević je izvršio u 78. minuti Tino Sven Sušić mijenja Edina Višću.

Džeko je svoj 49. gol, a drugi na ovom meču postigao u 80. minuti. Pjanić je ubacio sa desne strane, a kapiten Zmajeva je glavom matirao Panayija koji je veoma loše intervenisao. Kiprani su tvrdili da lopta nije prošla gol-liniju, ali sudija Estrada je pokazao na centar.

U 82. minuti desila se treća izmjena u našem timu kada je Vedad Ibišević zamijenio Milana Đurića.

Do kraja susreta Zmajevi su rutinski zadržali prednost i upisali drugu pobjedu u kvalifikacijama.

Tabela: