Na meti kritika
276

Durić, bošnjački "lider" u NS BiH: Velež ima moju podršku, ali osuđujem napade i spinovanje

N. K.
Irfan Durić (Foto: NS BiH)
Irfan Durić (Foto: NS BiH)
Dešavanja s utakmice m:tel Premijer lige BiH između Veleža i Borca i dalje izazivaju veliku pažnju, a od silnih poruka koje su upućene sa svih strana izostala je ona od drugog potpredsjednika Nogometnog saveza BiH Irfana Durića. Kontaktirali smo ga i za portal Klix.ba govorio je o brojnim aktuelnim temama.
Veći dio javnosti ogorčen je radom Nogometnog saveza BiH, a kulminacija se desila paljenjem automobila sudije Sabrije Topalovića. Uslijedile su suspenzije za FK Velež i njegovog predsjednika Šemsudina Hasića, optužbe na račun saveza i prvog potpredsjednika Ivana Beusa, njegov odgovor, ostavka Seada Kajtaza...

U međuvremenu je javnost počela sve više prstom upirati i u Durića, koji kao drugi potpredsjednik ima najvišu funkciju od bošnjačke komponente u savezu. Najviše mu zamjeraju što nije učinio ništa kako bi zaštitio interese Veleža.

"Poštujem sve odluke svih organa i tijela u NS BiH te osuđujem napade i upade navijača na teren. Iza Veleža stojim i personalno i kao potpredsjednik saveza i uvijek ću stajati. Isto govorim i za savez. U svakom pogledu, kada je riječ o mostarskom klubu, Velež ne smije biti šikaniran ni na koji način, a pogotovo putem službenih osoba. Ako je bilo grešaka, to treba ispraviti. Čak i kada je Velež bio u Prvoj ligi FBiH, imao je na određeni način pomoć saveza. I tada sam bio u sazivu pa vrlo dobro znam kako je sve bilo. Velež zaslužuje da bude popraćen. To je klub s tradicijom i ima pravo na sva uvažavanja od rukovodstva saveza. Sve nemile scene se nisu trebale desiti. Zašto se to dešava? Zašto se spinuje? Ne daj Bože da je neko izgubio glavu, kako bismo dalje. Greške treba rješavati, kažnjavati, popravljati, a ako se vratimo unazad, svake godine je bilo tih grešaka, i daj Bože da ih ne bude u budućnosti. Takav je posao da je nemoguće da se ne pogriješi. Osuđivati pojedince, kao što je Velež Beusa, nije utemeljeno. Znam ga 10 godina i znam njegov kodeks. Ne mogu se oteti dojmu da to nije spinovanje. Vršiti pritisak na nerealnim stvarima, mislim da to nije uredu. Sport i nogomet treba izdvojiti iz svakodnevne politike. To je prepoznato u javnosti i mislim da to pojedini rade ciljano. A svaku anomaliju treba rješavati, tako i sudije, ali isto tako treba i osigurati sigurnost svih aktera utakmica", rekao nam je Durić.

Iz Veleža, ali i drugih klubova, konstantno stižu pritužbe na vrlo loše suđenje u Premijer ligi BiH.

"Greške su neminovne i one se dešavaju. Ta utakmica je bila pod posebnim nabojem. Pravio se ogroman pritisak. Tu smo podbacili jer smo sve trebali pretpostaviti. Ne samo savez, nego svi akteri, da se izbjegne ovo. Tražiti krivce, slažem se. Osuditi, slažem se. Sankcionisati ako je bilo propusta u suđenju, slažem se. Ali nikad se neću složiti s tim da se dovede u pitanje nečiji život. S tim se ne slažem. Kao ni s iskorištavanjem situacije da se na tome pravi određena kampanja. To sebi ne trebamo dozvoliti", dodao je.

Zbog dešavanja tokom utakmice i poslije nje, ostavku u Nogometnom savezu podnio je Sead Kajtaz, legenda FK Velež.

"Poslije svih dešavanja i pritisaka, mislim da je to bilo jedino ispravno rješenje. Kajtaz se ne može dokazivati svaki dan kad prođe kroz svoj grad, da li je nešto uredu ili nije. Znam koliko je dao nogometu, Veležu, savezu... Ne smijemo to zaboraviti. Njegov mi je stav razumljiv i stojim iza njegove odluke te ima od mene potporu kao prijatelj. Pokušat ćemo i to izgladiti te spustiti loptu na zemlju", istakao je, a onda se osvrnuo i na rad saveza.

"Napadi na savez nisu utemeljeni. Savez je izgubio podršku nekoga tamo ko stoji iz nekih drugih pobuda. I neka je, takvi nam ne trebaju. Činjenica je da se radi i da ima dosta pozitivnih stvari. To se brzo zaobiđe. Samo se gledaju 'greške'. Sjetite se drame u vezi s izborom selektora, a na isti način i principima se birao, kao i svaki prethodni. Pa onda nema pobjeda reprezentacije, a pobjeda nije bilo puno više u prethodnom sazivu. Pa se desi da reprezentacija igra dobro, da nije promašeno u izboru selektora..."

Međutim, situacija u Premijer ligi BiH je loša u svim segmentima i očito je da nema napretka.

"I u prošloj sezoni je bilo kritika pa se sankcionisalo. Radi se na poboljšanju suđenja, travnjaka... Ne mogu se oteti dojmu da se donose preuranjeni i neutemeljeni stavovi. Vrlo brzo, već do proljeća, uradit će se tri terena. To je 100 posto, jer je projekt u realizaciji. Najbitnije je da se lopta spusti na zemlju i pokuša ublažiti spinovanje ljudi i grupacija u današnje vrijeme", rekao je.

Za kraj razgovora Durić je prokomentarisao i sankcije koje je dobio predsjednik Veleža Šemsudin Hasić.

"Ljude kao Hasića aposlutno podržavam u svakom pogledu i daj Bože da u našem nogometu ima još takvih ljudi. Međutim, ulaziti u komentarisanje kazne, potom spinovanje da je neko nešto uradio ili slično, mislim da nije u redu. Želio bih pozvati da sjednemo svi zajedno i pokušamo riješiti probleme. Moj akcent i molba svima je da se spusti lopta i da zaustavimo ovo što se dešava", poručio je Durić za kraj razgovora.