Sjajno se uklopio
160

Duljević u Dresdenu opravdao ulogu pojačanja, proljeće nudi potpuni procvat

Piše: K. Hadžić
Foto: Liga-Zwei.de
Foto: Liga-Zwei.de
Kada je Haris Duljević početkom augusta 2017. godine zvanično postao novi igrač njemačkog drugoligaša Dynamo Dresdena, bivši kapiten Sarajeva nije mogao ni zamisliti da će četiri mjeseca nakon toga trener tima iz 2. Bundeslige Uwe Neuhaus upravo njega imenovati kao kao jednog od najboljih igrača u protekloj polusezoni.

"Teško je izabrati bilo kojeg igrača kao najboljeg u protekloj polusezoni, ali Haris Duljević i njegov način igre, njegovo kretanje prema golu, rješavanje situacija jedan na jedan, pa čak i tri na jedan, daje nam veliku pomoć u cilju da izborimo plasman u Bundesligu", kazao je Neuhaus na pitanje o bh. reprezentativcu.

Promjena sredine, jezička barijera i prilagođavanje bez priprema

Saga oko odlaska Harisa Duljevića iz Sarajeva trajala je mjesecima. Treći sarajevski derbi u prošloj sezoni koji se igrao na Grbavici (0:0) jasno je stavio do znanja da nogometaš Bordo ekipe odavno odskače od sivila bh. nogometa i da je pravo vrijeme za napuštanje Premijer lige. Ako je zarad dobrog odnosa s navijačima i ljubavi prema klubu bilo razloga i nade za ostanak u bordo dresu, pojavom imena poput Deportivo Alavesa ili Alanyaspora, makar i u spekulaciji kao potencijalnih klubova koji ga žele, nestala je svaka sumnja. Odlazak je bio neminovan.

Naposljetku, Duljević je 4. augusta, tačnije pet dana nakon početka prvenstva, postao novi igrač Dynamo Dresdena. Jezička barijera i kasni dolazak u novu sredinu kao sidro se mogu svezati oko vrata novajlije u svlačionici, što s Duljevićem, nije bio slučaj. Šta više, još na početku je istakao da je svjestan svih nedostataka koje ima te da je spreman učiti i proširiti svoje znanje.

Prvi nastup za klub iz "cvajte" upisao je 23 dana nakon dolaska u novi klub, a već u sljedećoj utakmici dobio je priliku od prve minute. S obzirom da je u prvom nastupu od prve minute upisao asistenciju u remiju protiv Furtha, već na početku je bilo jasno da će Duljević biti veliko pojačanje za njemačkog drugoligaša.

Od svih nedostataka koje je Haris imao pri dolasku u Njemačku, fizička sprema bar na papiru trebala je predstavljati problem s kojim će se najteže izboriti. Razlog za to jasno leži u činjenici da je u klub došao pet dana nakon početka prvenstva i da s novom ekipom nije prošao pripremni period, što u Njemačkoj, može predstavljati veliki problem. Ipak, bivši nogometaš Sarajeva ekspresno se uklopio u novu sredinu i pred reprezentativnu početkom oktobra na terenu je proveo prvu utakmicu svih 90 minuta.

Susret s Belgijom uvod u preuzimanje bitne uloge u ekipi

Do prve reprezentativne pauze početkom oktobra Duljević je u dresu Dresdena odigrao šest susreta, a odluka bivšeg selektora Mehmeda Baždarevića da mu pruži šansu u ključnom meču protiv Belgije iznenadila je kompletnu sportsku javnost u BiH. Od susreta sa Željezničarom na Grbavici u kojem je pokazao klasu do reprezentativnog nastupa na istom stadionu prošlo je malo manje od šest mjeseci, pa s obzirom na takvu igru brojki, duel protiv desnog beka PSG-a Thomasa Meuniera Duljević je odradio i više nego korektno. Ako smo u tom meču izgubili šansu da se plasiramo na smotru najboljih u Rusiji i ako smo imali priliku uočiti sve nedostatke koje naša reprezentacija ima, prikazani nastup Duljevića definitivno je bio jedna je od najpozitivnih stvari.

S druge strane, individualna afirmacija u 2. Bundesligi ostala je u sjeni loših rezultata Dynamo Dresdena. Iako je klub na početku sezone imao ambicije za ulazak u društvo najboljih, pozicija na tabeli već sredinom oktobra nije davala previše nade da ekipa iz istočne Njemačke može ispuniti cilj s početka sezone. Važnost uloge koju je Duljević imao u ekipi možda se i najbolji pokazala u meču protiv tada posljednjeplasiranog Kaiserslautern. Pri izlasku iz igre u 84. minuti dobio je veliki aplauz od domaće publike, koja je bila zadovoljna onim što je bh. nogometaš prikazao na terenu, a koliko je zapravo bitna njegova uloga u ekipi, kazao je rezultat na kraju meča u kojem su za samo tri minute primili dva pogotka i izgubili tri boda.

Da zaista predstavlja veliko pojačanje za njemački klub Duljević je pokazao već u sljedećem meču. Nakon sjajnog driblinga postigao je fenomenalan pogodak u gostujućoj pobjedi protiv Dusseldorfa, naredni meč protiv Aue upisao je asistenciju, a u trećoj uzastopnoj pobjedi na gostovanju kod Union Berlina na terenu je proveo 85. minuta. Prva polusezona završena je gostujućim porazom od Duisburga, pa je Dynamo Dresden na pauzu otišao na 11. poziciji sa 23 osvojena boda, deset manje od mjesta koje vodi u doigravanje za Bundesligu i 11 manje od prvoplasiranog Dusseldorfa.

Shodno trenutnoj situaciji na tabeli, ne treba čuditi izjava trenera Neuhausa koji još uvijek vjeruje u plasman u društvo najboljih. Njegove riječi o afirmaciji Duljevića tek trebaju dobiti na težini u drugoj polusezoni kada potpuno spreman dočeka početak prvenstva, kada njemački jezik ne bude predstavljao nikakvu barijeru, a sva stečena iskustva iz prva četiri mjeseca prilagođavanja budu samo vjetar u leđa,

Na kraju, najveći dobitnik trebala bi biti nogometna reprezentacije Bosne i Hercegovine. Problemi s pozicijom lijevog krila s Duljevićem bi trebali postati dio prošlosti, a dribling iz Estonije ili pogodak protiv Dusseldorfa situacije koje očekujemo u svakoj utakmici. U aprilu tekuće godine bilo je očigledno da kapiten Sarajeva zaslužuje igranje u boljoj ligi, sada je jasno i zbog čega. Bh. nogomet je prerastao igrajući za Sarajevo, a možda je sudbina da potvrdu evropsku kvaliteta doživi u bratskom klubu navijača s Koševa, u Dynamo Dresdenu.