Nogomet
4

Dortmund na krilima Lewandowskog deklasirao Ibiševićev Stuttgart

Piše: A. U.
Foto: AFP
Foto: AFP
Na stadionu Signal Iduna Park u Dortmundu utakmicom između Borussije Dortmund i Stuttgarta otvoreno je 11. kolo Bundeslige. Dortmund je potpuno deklasirao svog protivnika sa čak 6:1.

Na tabeli je, kao i prethodnih nekoliko sezona, Borussia bila daleko bolja i u utakmicu je ušla sa 12 bodova više, dok je Stuttgart bio neporažen u Dortmundu na posljednja četiri gostovanja i sve te utakmice su završile neriješeno. Utakmicu je pratilo više od 80 hiljada gledalaca.

Naš reprezentativac Vedad Ibišević u utakmicu je ušao sa četiri žuta kartona. Da je u ovoj utakmici dobio još jedan, bio bi suspendovan.

Utakmica je počela žestoko i već u trećoj minuti došlo je do kornera za ekipu Dortmunda. Nuri Sahin izveo je udarac iz ugla sa desne strane. U četvrtoj minuti Robert Lewandowski je imao lijepu priliku, ali je njegov udarac završio pored gola.

U devetoj minuti je Dortmund opet u napadu, Jakub Blaszczykowski šutira ka golu, ali bez uspjeha. Alexandru Maxim (Stuttgart) u 12. minuti izvodi korner sa desne strane, a Karim Haggui postiže pogodak glavom. Gostujuća ekipa vodi 1:0.

Lewandowski u 15. minuti opet pokušava, ali golman Stuttgarta uspješno brani.

U 18. minuti dolazi do kornera za ekipu Dortmunda. Nuri Sahin izvodi udarac iz ugla sa lijeve strane, a Sokratis postiže pogodak glavom i izjednačava na 1:1.

Dortmund preuzima vodstvo u 22. minuti zahvaljujući golu Marca Reusa. Rezultat je 2:1. Dortmund opet napada u 27. minuti, ali se Kevin Grosskreutz našao u ofsajdu.

Prvo poluvrijeme završeno je dominacijom Dortmunda i rezultatom 2:1 za domaćine.

Stuttgart napada u 54. minuti, Alexandru Maxim puca, ali lopta završava pored gola. Dortmund prelazi u kontranapad i Lewandowski podiže rezultat na 3:1. Samo minut kasnije, Lewandowski daje još jedan gol za visokih 4:1.

Dortmund u 59. minuti pravi prvu izmjenu. Pierre-Emerick Aubameyang ulazi umjesto Marca Reusa.

Lewandowski opet pokušava u 66. minuti, ali je golman bio spreman i osujetio pokušaj. Dvije minute kasnije pokušava i Henrik Mkhitaryan, ali bez uspjeha.

U 68. minuti Stuttgart pravi prvu izmjenu, a Mohammed Abdellaoue ulazi umjesto našeg reprezentativca Vedada Ibiševića. Dvije minute kasnije dolazi do druge izmjene Dortmunda, a Erik Durm ulaz umjesto Marcela Schmelzera.

Lewandowski u 72. minuti povećava vodstvo na 5:1. Dvije minute kasnije Stuttgart pravi drugu izmjenu i Martin Harnik ulazi umjesto Tima Wernera. I Dortmund pravi izmjenu te Julian Schieber ulazi umjesto Henrika Mkhitaryana.

Alexandru Maxim u 78. minuti neuspješno pokušava, a Pierre-Emerick Aubameyang (Dortmund) uzvraća, također neuspješno. Ipak, dvije minute kasnije uspijeva i podiže vodstvo na čak 6:1.

Utakmica je završena ubjedljivom pobjedom Dortmunda i rezultatom 6:1.