Nogomet
0

Doris Bačić: U Sarajevu se pripremam za Arsenal

Piše: Edin Isanović
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Doris Bačić je bez dvojbe jedna od najboljih mladih ženskih golmana u Evropi. Ona je najvažniju sporednu stvar na svijetu zavoljela igrajući nogomet u Neumu. Kasnije je branila za dubrovačke Libertas i Omblu, zatim za sarajevski SFK 2000, a onda je stigla u Osijek. Na kvalifikacionoj utakmici Hrvatska – Engleska (0:3) izvanredno je branila za Kockaste i skrenula pažnju na sebe.

Iako su je mnogi evropski klubovi željeli angažovati, čelnici londonskog Arsenala bili su najbrži i najkonkretniji. Sa Topnicima je već postigla dogovor. Doris (18) od malih nogu dolazi u glavni grad BiH, jer je njen otac vlasnik jednog restorana u Sarajevu. Trenutno se intenzivno priprema u gradu na Miljacki. Želi u što boljoj formi otputovati u London i radi sa poznatim trenerom golmana - Esadom Ibrahimovićem. Dane provode vježbajući na pomoćnom terenu stadiona Grbavica, gdje smo ih i pronašli.

Bačić nam je rekla da je nogomet počela igrati u jedinom bh. gradu na moru.

"Rodom sam iz Neuma i dole sam završila osnovnu školu. Sa dečkima sam često igrala nogomet i tako je počela ova priča. Trenirala sam i džudo, možda godinu ili dvije. Imala sam problema sa kičmom i željela sam početi trenirati neki aktivniji sport. Nisam baš slučajno stala među stative. Također, i tata mi je trenirao ovaj sport, a boksao je ovdje u Želji. Uvijek sam bila okružena nogometašima, jer smo porodični prijatelji sa Goranom Jurićem. Kao dijete nikada nisam željela da se eksponiram zbog predrasuda. Kada sam već morala, rekla sam - 'Da to je to, idem profesionalno trenirati.' Tako sam ostvarila svoj san“, kaže za Klix.ba Bačić.

Ženski nogomet je popularan u kolijevci nogometa

Naglašava da nikada nije imala problema zbog toga što je kao djevojka čuvala mrežu.

"U Neumu nikada nisam doživjela provokacije. A ako bismo otišli negdje drugo, moji saigrači su me uvijek branili od dobacivanja, kojih je ponekad bilo“, dodaje Doris.

Proteklu sezonu ona je branila za Osijek, a od naredne sezone bit će u Arsenalu, koji je najjači engleski ženski klub.

"Sa Osijekom ću odigrati još finale kupa, a onda sam slobodna. Sa Topnicima nisam potpisala ugovor, ali je sve dogovoreno. Usaglasili smo sve detalje i odlazim na Otok. Ženski nogomet je popularan u Engleskoj. Kada sve to uporedite sa ovim našim u regiji, to je druga planeta. Na Olimpijskim igrama selekcija Velike Britanije igrala je pred 80 hiljada gledalaca protiv Brazila. To dovoljno govori. Kada sam branila na kvalifikacionoj utakmici Engleska – Hrvatska, bilo je blizu 15 hiljada gledalaca. Igrali smo u Birminghamu i njihove reprezentativke izuzetno su popularne u kolijevci nogometa“, kaže Doris.

Tvrdi da su pregovori sa Arsenalom prošli dobro na obostrano zadovoljstvo. Posebno je spomenula finansije.

"Itekako sam zadovoljna. Ne samo da se može živjeti, nego i više od toga", kazala je kroz smijeh.

Bačić naglašava da su na pregovorima u Londonu svi hvalili nekadašnje igrače ovog kluba Davora Šukera i Eduarda da Silvu.

"Njih dvojica ostavili su trag, a za mene kažu da sam nova pridošlica iz Hrvatske. Ja sam im prva nogometašica u historiji koja je došla van Otoka. Kada sam stigla u London, izvanredno su me primili. Išla sam u trening kamp, sastala se sa trenericom i sportskim direktorom. Pokazali su mi sedam terena sa grijanjem. Uslovi su izvanredni", ističe Doris, koja je prvi ženski golman seniorske, U-17 i U-19 reprezentacije Hrvatske.

Asmir Begović je najbolji golman u regiji

Ona sa optimizmom gleda na nastavak kvalifikacija za Zmajeve i Kockaste.

"BiH je gotovo sigurno u Brazilu. Niko ne može parirati toj ekipi u grupi. Meni je najdraži igrač Miralem Pjanić, a Begović je najbolji golman u regiji. Drag je meni i Pletikosa, ali je Asmir bolji. Vjerujem da će se i Hrvatska plasirati na Mundijal".

Napominje kako od svoje treće godine dolazi u grad podno Trebevića. Također, nastupala je za sarajevski klub SFK 2000, kojeg smatra ozbiljnim kolektivom.

Za trenera Ibrahimovića ima samo riječi hvale.

"Iskreno, od svih trenera on me najviše naučio. Radimo dva treninga dnevno. Sve ide po planu“.

Bačić prati i klupski nogomet na prostoru bivše Jugoslavije. Navija za Hajduk, kao i cijela njena porodica.

"Ipak, mislim da je Dinamo najjači klub u regiji. U BiH bodrim Želju. Tu treniram i veselim se njihovim uspjesima“.

Istakla je kako je završila Srednju medicinsku školu u Dubrovniku, a studirat će Sportski menadžment. Na kraju je poslala poruku svim djevojkama koje vole nogomet, ali zbog određenih razloga imaju predrasude.

"Nadam se da će moj primjer potaknuti cure, jer se može uspjeti. Trebaju trenirati nogomet ako to zaista vole, a sigurno je da mogu i živjeti od toga“, zaključila je Bačić.