Nogomet
0

Trenerica SFK 2000: Naše najveće obilježje je srce i želja

FENA
Samira Hurem (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Samira Hurem (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ženski nogometni kluba SFK 2000 Sarajevo najtrofejniji je nogometni klub u BiH s jedanaest osvojenih titula prvakinja BiH i deset titula osvajačica KUP-a BiH. Pet puta je proglašen za najbolji ženski kolektiv u Kantonu Sarajevo, jedanaest puta je učestvovale u UEFA Ligi prvaka za žene, gdje je zabilježio najveći rezultat prolaskom u šesnaestinu finala te plasmanom na 17. mjesto UEFA rang-liste.

Trenerica kluba Samira Hurem je u razgovoru za Fenu kazala da je rezultat kluba plod ljubavi igačica prema ovom sportu.

"Osamnaest igračica našeg tima igra u svim reprezentativnim selekcijama BiH (U-17, U-19 i A), a pored seniorskog tima imamo i školu nogometa za mlađe uzraste", kazala je.

U 12 godina svog postojanja uspjele su osvojiti i zadržati titulu prvakinja BiH čak 11 puta.

"Naše najveće obilježje je definitivno srce i želja koje imamo. Volimo ono što radimo, odričemo se i ulažemo mnogo kako bismo sve ovo ostvarile, a nismo profesionalci. Ove djevojke nemaju platu. Igraju iz ljubavi i sve je ovo čisti entuzijazam. Po tome se vjerovatno najviše razlikujemo od muških kolega. Oni imaju daleko bolje uslove u kojima rade i u kojima se takmiče", objasnila je Hurem.

Kada trenira djevojke, kaže da se osjeća odlično, jer zna da će dati sve od sebe.

"Naravno, i tu postoje neke razlike. Djevojke su mnogo osjetljivije i pristup na terenu mora biti drugačiji. Podložnije su emotivnim i stresnim situacijama, pa moram biti više psihologinja nego trenerica", naglasila je.

Najveći problem im predstavlja uslovi u kojim rade. Pored evidentnog nedostatka finansijskih sredstava i za one osnovne stvari, bore se i s nedostatkom dostupne infrastrukture.

"Tereni su uglavnom dostupni samo muškim timovima, kojima se moramo prilagođavati i nadati se slobodnom prostoru u kojem možemo planirati naš trening ili utakmicu. Sve ovo ipak mnogo ovisi o generalnoj podršci i prihvaćenosti djevojaka u nogometu, u čemu najveću ulogu igraju mediji", podcrtala je.

Po njenim riječima, mediji trebaju izvještavati o dešavanjima i njihovim rezultatima kako bi javnost znala "da su tu i da postižu rezultate".

"Nerijetko se dešavalo da mediji odbiju izvještavati jer ženski nogomet nije "dovoljno zanimljiv". Ovo je potpuno pogrešan pristup. Upravo su oni ti koji ga mogu i moraju učiniti zanimljivim, jer naši rezultati to itekako zaslužuju", dodala je.

Igračice su istovremeno i učenice, studentice, uposlenice. Od nogometa ne mogu živjeti, tako da se pored bavljenja sportom moraju posvetiti i obrazovanju i zaposlenju.

"Zbog toga naše igračice mnogo ranije prestaju trenirati, nego je to slučaj u zemljama gdje je ovaj sport mnogo razvijeniji", kazala je.

SFK 2000 želi nastaviti uspješnim putem.

"Gradimo tim koji u budućnosti sigurno može postići još više, a ohrabruje nas činjenica da je mnogo talentovanih djevojčica u našoj zemlji, koje će uz adekvatan i kvalitetan rad i trening postati svijetla budućnost bosanskohercegovačkom nogometu", zaključila je Samira Hurem u razgovoru za Fenu.