Nogomet
0

Samira Hurem: SFK 2000 je uspješniji od bilo kojeg muškog kluba u zemlji

Piše: D. B.
Samira Hurem
Samira Hurem
SFK 2000 je najuspješniji bh. ženski nogometni klub. Prošle sezone je nastupao u Ligi prvaka, a u domaćem prvenstvu se okitio duplom krunom. Uprkos dugogodišnjim uspjesima, ovaj klub je nepravedno i dalje u sjeni muških klubova u našoj zemlji. Njegova trenerica Samira Hurem nada se da će se to uskoro promijeniti te najavljuje nove uspjehe.

Ženski nogometni klub SFK 2000 je 2001. godine osnovan pri muškom nogometnom klubu pod istim imenom. Muški tim se u međuvremenu ugasio, a djevojke nastupaju i danas. Od tada su 11 puta u nizu bile prvakinje BiH, 10 puta osvajačice Kupa BiH, 11 puta učesnice UEFA Lige prvaka za žene, u kojoj su postigle historijski uspjeh za bosanskohercegovački nogomet, kako muški, tako i ženski, plasmanom u šesnaestinu finala ovog elitnog takmičenja i plasmanom na 17. mjesto UEFA-ine rang-liste. SFK 2000 je najuspješniji ženski nogometni klub u regiji, pet puta je proglašen najboljim ženskim kolektivom u Kantonu Sarajevo, a 15 igračica čini okosnicu svih reprezentativnih selekcija, U-17, U-19 i A reprezentacije.

Dupla kruna

Nogometašice SFK 2000 su, uprkos nešto snažnijoj konkurenciji nego ranije, prošle sezone ipak odbranile duplu krunu.

"Protekla sezona je i sa podmlađenim timom donijela očekivane rezultate, iako su neki timovi poput Banje Luke i Mladosti iz Novog Travnika pokazali veći napredak i kvalitet nego ranije. Osvojile smo i ove godine duplu krunu, naslov prvakinja BiH po 11. put u nizu, te 10. put Kup BiH", izjavila je Hurem.

SFK 2000 se priprema za kvalifikacioni turnir Lige prvaka, a očekivanja su ponovo velika.

"Naše pripreme za ovo elitno takmičenje traju tokom cijele godine i sezone. Međutim, proteklih 20 dana smo ušle u pripreme i pojačan intenzitet treninga, kako bismo se što bolje spremile za predstojeće takmičenje i bile na okupu. Za sada, sve teče po planu. Imamo manjih problema sa povredama igračica, ali nadamo se da ćemo i to uskoro riješiti. Prošle godine smo napravile odličan rezultat zauzevši prvo mjesto u grupnoj fazi sa dvije pobjede i jednim neriješenim rezultatom te smo tako igrale šesnaestinu finala protiv praške Sparte. Ove godine opet imamo vrlo sličnu grupu i ponovo želimo ostvariti takav uspjeh", kazala je Hurem.

Prema njenim riječima, snaga SFK 2000 nije u individualnom učinku, nego u jedinstvu ekipe.

"Najveća snaga naše ekipe su jedinstvo, trud i zalaganje, što je naše glavno obilježje i na osnovu čega smo i postigli sve dosadašnje rezultate. Stvorili smo odličan spoj iskustva i mladosti. Ne bih izdvojila određene igračice, jer svu sve veoma dobre i samo skupa čine pobjednički tim", smatra trenerica najuspješnijeg bh. ženskog nogometnog kluba.

SFK 2000 ima bolje rezultate nego bilo koji muški klub u BiH

SFK 2000 kao najbolji klub u BiH zasigurno zaslužuje više medijske pažnje, posebno jer nogometašice uglavnom čine i reprezentaciju BiH.

"Moram reći da ovakvi rezultati zaslužuju mnogo veću pažnju javosti nego je to trenutno slučaj. Činjenica je da svake godine bilježimo sve veću popularizaciju ovog sporta, ali je to još uvijek daleko od potrebnog i očekivanog. Naš ženski nogometni klub postigao je mnogo bolje rezultate nego bilo koji muški nogometni klub u našoj državi, a opet se dešava da neki ljudi nisu ni čuli za nas. To je apsurd. Ove djevojke su dale sve od sebe da postignu ovako nevjerovatan uspjeh. Srcem se bore za klub, grad i državu. Zamislite kako je bolno čuti da nekoj redakciji nije 'dovoljno interesantno' objaviti naše aktivnosti i rezultate, a onda pročitate tekst o Ronaldovoj djevojci koja je viđena na određenoj plaži ili slično. Mediji igraju možda najveću ulogu u afirmaciji bilo kojeg sektora, pa se nadamo da će i naše prvakinje i reprezentativke uskoro dobiti zasluženo mjesto i pažnju", kazala je Hurem.

Ističe da je uloga medija veoma bitna u popularizaciji ženskog nogometa.

"Mediji igraju najveću ulogu u popularizaciji ovog sporta, a pored toga, naši rezultati itekako zaslužuju pažnju. Mnogo bi nam značila takva podrška i sigurno bi nam dala dodatni motiv i podstrek da postignemo još više, a svakako bi otvorilo mogućnost za pronalazak sponzora, koji bi pomogli i osigurali da i organizaciono možemo pratiti rezultate koje postižemo, što trenutno nismo u mogućnosti. Interes je sve veći, a to dokazuje i sve više djevojčica u našoj školi fudbala, čiji je uzrast od 5 do 16 godina", rekla je Hurem.

Dobra stvar je to što je podrška institucija iz godine u godinu sve bolja, ali situacija je još uvijek daleko do zadovoljavajuće, posebno jer se radi u klubu državnom prvaku i učesniku Lige prvaka.

"Situacija je sve bolja, ali ipak se često nađemo u situaciji da nemamo svlačionicu, teren na kojem možemo trenirati ili da je cijena za njihovu upotrebu previsoka. Većina klubova u BiH ima velike poteškoće sa infrastrukturom i dostupnim terenima na kojima mogu trenirati i igrati. O dovoljno velikim budžetima i finansijskoj podršci ne treba ni govoriti, jer to skoro i ne postoji. Ipak, istakla bih podršku općine Novi grad, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Federalnog ministarstva kulture i sporta te ogromnu podršku NS BiH, na čelu sa predsjednikom Elvedinom Begićem, generalnim sekretarom Jasminom Bakovićem, direktorom Tehničkog odjela Denijalom Pirićem i koordinatorici za ženski nogomet Nermini Hadžibajrić, koji su u posljednje dvije godine mnogo pažnje posvetili ženskom nogometu i njegovom razvoju, što se itekako primijeti po broju novoosnovanih klubova, broju igračica i većem kvalitetu klubova i reprezentativnih selekcija", rekla je Hurem.

Podmlađena ekipa

SFK 2000 je u posljednje dvije godine podmladio svoju ekipu.

"Naš tim se tokom posljednje dvije godine dosta podmladio igračicama koje su, uz tri nove igračice, u seniorski tim uglavnom došle iz naše škole nogometa i omladinskog pogona. Pored njih imamo nekoliko igračica koje već godinama igraju skupa, a neke od njih su tu od samog osnivanja kluba, tako da imamo funkcionalan i uspješan spoj iskusnih i mladih igračica", tvrdi Hurem.

Uspjesi nogometašica SFK 2000 su zapaženi u Evropi, tako da neke od njih dobijaju ponude iz inozemstva.

"Našim nastupima i odličnim rezultatima u UEFA Ligi prvaka za žene te dobrim igrama ženskih selekcija, privukle smo pažnju i najvećih evropskih klubova. Ponude i pozivi za naše igračice stižu sve češće. Treba istaći da je naša igračica Lidija Kuliš prije dvije godine otišla u njemačku Turbinu iz Potsdama, koja je među tri najuspješnija kluba u Evropi. Osim nje, nekoliko igračica redovno dobija ponude klubova iz Njemačke, Rusije, Mađarske i drugih država, pa očekujemo da ćemo uskoro imati sve više naših igračica u vrhu evropskog nogometa", izjavila je Hurem.

SFK 2000 će biti domaćin Grupe 1 kvalifikacijskog turnira za Ligu prvaka, a nakon toga počinje i domaće prvenstvo.

"Naredno takmičenje je svakako UEFA Liga prvaka za žene. UEFA nam je i ove godine povjerila domaćinstvo grupe 1, tako da ćemo ugostiti tri tima, prvakinje Bugarske, Velsa i Turske, a te utakmice će se igrati 8., 10. i 13. augusta u Sarajevu. Sa prvakinjama Velsa igramo 8. augusta u 10:30 sati na stadionu Asim Ferhatović Hase, sa prvakinjama Turske 10. augusta u 10:30 sati na istom stadionu, a 13. augusta igramo sa prvakinjama Bugarske u 17 sati na stadionu Otoka. Četiri dana nakon ovog takmičenja očekuje nas početak Premier lige BiH za žene", kazala je trenerica SFK 2000.

Djevojke žele biti na samom vrhu

Budućnost SFK 2000 je, prema njenom mišljenju, vrh evropskog ženskog nogometa.

"Budućnost SFK 2000 je vrh evropskog ženskog nogometa. Djevojke to žele, a ja vjerujem u njih. Da bismo napravile taj iskorak, samo su nam potrebni bolji uslovi. Bosna i Hercegovina je izvor nevjerovatnih talenata. Naša dužnost je usmjeriti ih i omogućiti adekvatnu podršku za njihov razvoj, a rezultat će sigurno doći. Ove djevojke nemaju platu, igraju srcem, igraju iz ljubavi prema ovom sportu. Prvakinje su Bosne i Hercegovine 11 puta, igrale su šesnaestinu finala najvećeg klupskog takmičenja... Sve što smo postigle rezultat je entuzijazma. Zamislite šta bismo mogle uraditi kada bismo imale barem pola onoga što imaju ostale prvakinje u drugim državama", završila je Hurem.