Furija u pohodu na tron
379

Dominantna Španija pobijedila Italiju i osigurala osminu finala Eura

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: UEFA
Nogometna reprezentacija Španije pridružila se Njemačkoj u osmini finala Evropskog prvenstva nakon večerašnje pobjede od 1:0 nad Italijom u 2. kolu grupne faze.

Crvena furija je Azzurre savladala autogolom Riccarda Calafiorija nakon nevjerovatne dominacije u najvećem derbiju dosadašnjeg toka prvenstva Starog kontinenta.

Španija je potpuno izdominirala aktuelnog evropskog prvaka i novom pobjedom istakla najozbiljniju kandidaturu da mu preotme tu titulu, pošto je u dvije odigrane utakmice na Euru pokazala definitivno najviše od svih.

Već u 2. minuti je Španija imala veliku šansu preko Pedrija, čiji šut glavom iz neposredne blizine zaustavlja Donnarumma, a u 10. minuti je nevjerovatnu priliku propustio Williams.

Krilni napadač Španije je bio sam na petercu nakon ubačaja Morate s lijeve strane, ali promašio nemoguće.

U 24. minuti nova velika šansa za Španiju. Španski tinejdžer Yamal (16) je čudesno promiješao odbranu Azzurra, a na kraju šut Morate fantastično brani Donnarumma.

Samo minut poslije bombu Fabiana Ruiza ispod prečke vadi briljantni Donnarumma, koji je dugo sam držao Italiju u igri.

Do kraja prvog poluvremena je trajala dominacija Španije, ali ona je nije i naplatila golom pa je ostalo 0:0 nakon 45 minuta.

Gdje su Španci stali u prvom, nastavili su u drugom poluvremenu. Cucurella u 52. minuti sjajnom povratnom loptom pronalazi Pedrija usamljenog na sedam metara, ali nogometaš Barcelone promašuje zicer.

A ako i pored silnih prilika gol nisu mogli da postignu Španci, svoju mrežu su zatresli Italijani. U 55. minuti je Williams ubacio s lijeve strane, loptu je zakačio Donnarumma, a onda je u svoj gol šalje Calafiori za 1:0.

Španija nije stala ni najmanje čak ni nakon vodstva pa je nastavila pritiskati i redati šanse pred golom Azzurra.

Prvo je Yamal šutirao malo pored stative, a onda u 71. minuti prečka spašava Italiju nakon fantastičnog udarca Williamsa.

Do kraja je ostalo 1:0 i Španija je upisala tri boda s kojim je osigurala plasman u osminu finala, a u posljednjem kolu grupne faze igrat će protiv Albanije u ponedjeljak od 21 sat.

U istom terminu će Italija igrati s Hrvatskom, gdje ne smije izgubiti ako želi u nokaut fazu.

Rezultat i strijelac:

Španija - Italija 1:0 (Calafiori 55')

Tabela:

Utakmica iz minute u minutu:

Kraj utakmice! Španija je slavila s minimalnih 1:0.

90+2' - Perez u velikoj šansi, ali Donnarumma sjajno brani.

86' - Simon hvata loptu nakon ubačaja Italijana iz kornera.

81' - Laporte je glavom šutirao preko gola. Nevjerovatna dominacija Španaca u utakmici protiv evropskog prvaka, kojom najavljuju pretenzije da Italijanima preotmu tu titulu ove godine u Njemačkoj.

78' - Williamsa i Moratu su zamijenili Perez i Oyarzabal.

77' - Morata je zakasnio na ubačaj Torresa s desne strane. Ponovo je bilo opasno po nemoćnu Italiju.

74' - Pellegrini iz slobodnjaka šutira preko gola.

72' - Baena i Torres su zamijenili Pedrija i Yamala u redovima Španije.

71' - Nova šansa za Španiju! Williams je pogodio prečku! Mnogo sreće je opet imala Italija.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

69' - Le Normand je zaradio žuti karton. Probudila se u ovim trenucima Italija i sada pokušava stvoriti neku šansu za poravnanje.

66' - Prilika za Italiju! Cristante je prošao i ubacio s desne strane, ali niko u kaznenom prostoru nije uspio skrenuti loptu u mrežu Španaca.

64' - Retegui i Zaccagni ulaze, a Chiesa i Scamacca su napustili teren.

60' - Španija ne staje! Yamal fantastično šutira iskosa s lijeve strane, a lopta završava malo pored stative gola Italijana.

59' - Cambiaso je gotovo s gol-crte izbio loptu nakon ubačaja Španaca iz kornera.

58' - Morata sjajno šutira s distance, a ponovo brani Donnarumma.

55' - GOOOOOOOL! Povela je Španija sa 1:0! Williams je ubacio s lijeve strane, a u sopstvenu mrežu loptu šalje nesretni Calafiori.

53' - Sada je Pedri pokušao i s distance, ali Donnarumma uz manje probleme ipak hvata tu loptu.

52' - Velika šansa za Furiju! Cucurella sjajnom povratnom loptom pronalazi Pedrija usamljenog na sedam metara, ali nogometaš Barcelone promašuje zicer.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme i odmah je žuti karton zaradio Cristante nakon prekršaja nad Rodrijem.

Kraj prvog poluvremena. Rezultat je 0:0.

45' - Rodri je zaradio žuti karton, a pošto mu je to drugi na Euru, propustit će duel 3. kola protiv Albanije.

45' - Prvi pokušaj Italije na utakmici. Chiesa je iskosa poslao loptu visoko preko gola.

44' - Zanimljiv sudijski kriterij postavio je Slovenac Vinčić, koji sudi gotovo svaki kontakt i dosudio je već 17 prekršaja.

41' - Fabian Ruiz je šutirao s 20 metara, ali ide lopta po sredini gola i hvata je Donnarumma.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

38' - Fantastičan napad Španije po lijevoj strani, preko Williamsa, a odbrana Italije ga u posljednji trenutak zaustavlja i sprječava gol-šansu.

33' - Lopta je 62 posto vremena u nogama nogometaša Španije, koji su dosad definitivno zaslužili vodeći gol.

28' - Nevjerovatno dobro igraju Španci i potpuno dominiraju protiv prvaka Evrope! Nakon nove sjajne akcije Rodrijev udarac je izblokiran.

25' - Kakva bomba Ruiza! Raspalio je po lopti s 30 metara, a Donnarumma majstorskom paradom vadi to ispod prečke!

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

24' - Velika šansa za Španiju! Španski tinejdžer Yamal (16) je čudesno promiješao odbranu Azzurra, a na kraju šut Morate fantastično brani Donnarumma.

21' - Konačno jedan opasan napad Italijana. Dimarco je odigrao povratnu loptu nakon prodora s lijeve strane, ali nije našao nikoga od svojih saigrača.

20' - Williams je sada dobro prošao po lijevoj strani, ali u posljednji trenutak ga zaustavlja odbrana Italije.

15' - Donnarumma je zbog prigovora zaradio prvi žuti karton na utakmici.

10' - Nevjerovatan promašaj Španije! Morata sjajno ubacuje i pronalazi Williamsa usamljenog na petercu, ali on promašuje nemoguće!

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

9' - Scamacca je bio u opasnoj akciji za Italiju, ali na kraju je pokušao atraktivno petom ostaviti loptu nekom od saigrača i pogriješio.

2' - Odmah velika šansa za Španiju! Pedri se sjajno ubacio iz drugog plana, ali Donnarumma fantastično zaustavlja njegov šut glavom i spašava Italiju!

1' - Utakmica je počela minutom šutnje u čast preminulog Gerharda Aignera, nekadašnjeg njemačkog nogometnog sudije koji je preminuo u 81. godini života. Aigner je poslije sudijske karijere obnašao i funkciju generalnog sekretara UEFA-e.

1' - Počela je utakmica u Gelsenkirchenu.

20:55 - Slovenac Slavko Vinčić dijelit će pravdu na ovoj utakmici, a pomagat će mu sunarodnjaci Tomaž Klančnik i Andraž Kovačič.

20:50 - Španija je u prvom kolu deklasirala Hrvatsku s velikih 3:0 i najavila pohod na titulu, a Italija je u odbranu naslova prvaka Evrope krenula trijumfom od 2:1 nad Albanijom.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

20:45 - Pobjednik večerašnjeg duela osigurat će jedno od prva dva mjesta na tabeli, a samim tim i plasman u osminu finala prvenstva, pošto su i Španija i Italija slavile u prvom kolu i na učinku su od tri boda.

20:40 - Selektori Luis de la Fuente i Luciano Spalletti odabrali su sastave za ovaj klasik evropskog nogometa, a oni izgledaju ovako:

Španija: Simon, Cucurella, Laporte, Le Normand, Carvajal, Ruiz, Rodri, Pedri, Williams, Yamal i Morata.

Na klupi su Raya, Remiro, Perez, Oyarzabal, Olmo, Torres, Vivian, Zubimendi, Navas, Merino, Lopez, Joselu, Grimaldo, Fernandez i Baena.

Italija: Donnarumma, Dimarco, Calafiori, Bastoni, Di Lorenzo, Jorginho, Barella, Chiesa, Pellegrini, Frattesi i Scamacca.
Na klupi su Meret, Vicario, Zaccagni, Retegui, Raspadori, Mancini, Gatti, Folorunsho, Fagioli, El Shaarawy, Darmian, Cristante, Cambiaso, Buongiorno i Bellanova.

20:35 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na direktan tekstualni prijenos utakmice 2. kola Eura između Španije i Italije.