Asocijacija evropskih klubova
120

Dino Selimović iz Dohe: Informisao sam se o ulagačima iz Katara u FK Sarajevo

Piše: A. K.
Selimović i Bevanda u Dohi
Selimović i Bevanda u Dohi
Deseta generalna skupština Asocijacije evropskih klubova (ECA) održava se u Dohi, u Kataru, a među predstavnicima 153 kluba nalaze se i predstavnici FK Sarajevo Dino Selimović i Josip Bevanda iz Širokog Brijega.

Kako nam je rekao Dino Selimović, direktor FK Sarajevo, koji je jedini klub iz BiH s punopravnim članstvom i pravom glasa, na skupštini se razgovaralo o formatu evropskih klupskih takmičenja. Članovi ECA-e učestvovali su u istraživanju o trenutnom formatu evropskih takmičenja, Ligi prvaka i Evropskoj ligi. Trenutnom strukturom takmičena zadovoljno je 75 posto učesnika u anketi, dok 92 posto njih smatra da bi Liga prvaka i Evropska liga trebali nastaviti paralelno postojati. Zanimljivo je da 61 posto ispitanika pozdravlja ideju da pobjednik Evropske lige naredne sezone ima osigurano mjesto u grupnoj fazi Lige prvaka.

Neizostavna tema je bio finansijski fair-play, pitanje s kojim se evropski fudbal ozbiljno suočava. Ovo pitanje svakako pogađa i klubove u našoj zemlji, koji imaju dosta finansijskih problema i s teškom mukom ispunjavaju uslove za licenciranje svake godine.

"UEFA će po ovom pitanju biti rigorozna, a to se posebno odnosi na klubove koji troše više nego što zarade", rekao je Selimović za Klix.ba.

Direktor FK Sarajevo iskoristio je priliku i za upoznavanje i druženje s predstavnicima drugih klubova s kojima je razmjenjivao iskustva. Selimović je razgovarao sa predstavnicima Dinama, Budućnosti, Širokog Brijega, Zete, Partizana, Zagreba...

"Ostvarili smo direktan kontakt s predstavnicima Galatasarayja. Na gala večeri sam se informisao o ulagačima iz Katara u FK Sarajevo, kao i o poslovnim prilikama za kompanije iz BiH tokom Svjetskog prvenstva u Kataru 2022. godine", rekao je Selimović.

Među zvanicama su bili i fudbalski velikani poput Luisa Figa, Edwina van der Sara, a svi učesnici i gosti će biti na prijateljskoj utakmici Španije i Urugvaja na stadionu Khalifa.