Sastanak u Kaiserslauternu
87

Helmut Rufe želi graditi kamp FK Sarajevo

Piše: Edin Isanović
Nakon prezentacije u prostorijama FSV-AG
Delegacija FK Sarajevo boravila je proteklog vikenda u Kaiserslauternu na poziv Helmuta Rufea (FSV AG, Sports Top 5...) gdje su razgovarali o saradnji tima sa Koševa i njemačkih investitora. Delegaciju FK Sarajevo predvodili su predsjednik Skupštine Adnan Hadžimuratović, generalni direktor Dino Selimović i član Kolegija Elvir Kantardžić.

Predstavnici Bordo tima ističu kako su osjetili potrebu da izađu van granica BiH i ovo nije bila prva posjeta. Prije ovog sastanka delegacija Sarajeva boravila je u Turskoj, gdje je održano nekoliko susreta sa potencijalnim ulagačima. Obavljeni su razgovori, prezentirana je situacija u klubu i razgovarano je o mogućnostima ulaganja. Nakon toga, manja delegacija iz Turske stigla je u glavni grad BiH. Posjetili su klub i naglasili su kako su zadovoljni iskrenim razgovorima. Bili su malo iznenađeni podatkom o slaboj posjeti na stadionima u BiH, a samim tim i posjetom na najvećem bh. stadionu.

Ozbiljni kontakti

Ipak, to ih nije pokolebalo. Istakli su kako je FK Sarajevo istinski brend i najavljen je dolazak veće delegacije privrednika. Na kraju su zaključili kako im treba malo više vremena da razmisle o svemu. U klubu iz Titove 38 b ističu kako su uspostavljeni kontakti sa ozbiljnim osobama koje su spremne pomoći.

Nakon toga se direktor koševskog premijerligaša Dino Selimović u Dohi informisao o potencijalnim ulagačima iz Katara.

Zahvaljujući pozitivnom odjeku o FK Sarajevo i Almiru Hurtiću, šefu omladinskog pogona Bordo tima, uspostavljeni su kontakti sa Kaiserslauternom. Klub je dobio zvaničan poziv na sastanak od njemačkog biznismena Helmuta Rufea. Treba istaći da je jedan od prvih Rufeovih saradnika Demir Hotić, koji ima status legende u Kaiserslauternu.

Velika investicija

Delegaciji Sarajeva, koja je boravila na utakmici U-23 tima Kaiserslauterna, prezentiran je stadion ovog kluba i prateći objekti. Recimo i to da ovaj njemački tim ima 26 hiljada prodatih ulaznica za svaku utakmicu na svom terenu. Još jedna zanimljivost koju su nam naglasili članovi delegacije jeste da od 90 hiljada stanovnika, više od polovine čine Amerikanci.

Na kraju je zaključeno da su Nijemci zainteresovani za izgradnju kampa.

"Posjetili smo i onaj impozantni stadion koji se nalazi na stijeni i čija izgradnja je koštala oko 200 miliona eura. On je uređen za Svjetsko nogometno prvenstvo koje se 2006. godine održalo u Njemačkoj. Nakon toga imali smo prezentaciju u firmi gospodina Rufea. Tu je direktor Selimović bio na vrhunskom nivou, sve je prezentirao na engleskom jeziku i prisutni su bili oduševljeni. Upoznali smo čovjeka sa Statutom i ostalim mogućnostima. Sve se svodi na to da će oni vrlo brzo doći u glavni grad BiH i mi bismo trebali pripremiti lokacije za izgradnju kampa. Oni bi napravili četiri ili pet velikih terena, dvorane od tri hiljade mjesta, to bi bila zaista velika investicija. Vjerujem da će pojedine sarajevske općine pokazati interes za ovaj projekt", kaže za Klix.ba Elvir Kantardžić, član Kolegija FK Sarajevo, koji dodaje kako su Nijemci ispitivali bh. tržište i zaključili da je Bordo tim najveći sportski brend u BiH.

Inače, ovaj projekt ima za cilj stvaranje kvalitetnog omladinskog pogona. Kako nam tvrde iz koševskog kluba, Nijemci naglašavaju kako na ovom području ima izuzetno talentiranih nogometaša koji bi uz vrhunske trenere i uslove konstantno napredovali.

Delegacija Bordo tima ističe da FK Sarajevo nije na prodaju kao što se spekuliše, što trenutno onemogućava i nepostojanje zakona o sportu koji bi tu mogućnost regulirao.