Evropska liga
151

Dinamov evropski san zaustavljen, Benfica nakon produžetaka u četvrtfinalu

Piše: N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Benfice plasirali su se u četvrtfinale Evropske lige nakon što su ukupnim rezultatom 3:1 izbacili zagrebački Dinamo. Modri su u Zagrebu pobijedili s 1:0, ali je večeras u Lisabonu bilo 3:0 za portugalsku ekipu.

Prvo poluvrijeme u potpunosti je pripalo domaćinu, a gosti iz Zagreba nisu uputili niti jedan šut ka golu Benfice. Nakon početnog ispitivanja snaga, lisabonska ekipa je prvi put veliku šansu imala u 23. minuti, kada je lopta nakon šuta Andrije Živkovića prozujala iznad prečke.

Uspio se Dinamo malo oporaviti, a onda i imati dosta sreće prije odlaska na odmor. Prvo je Pizzi snažno pucao u 38. minuti, ali je Dominik Livaković sjajno odbranio. Nedugo potom Rafa Silva je također uputio dobar udarac.

Ipak, i ovaj put se Livaković ispriječio odličnom odbranom pa se na odmor otišlo bez pogodaka, što je odgovaralo Modrima. Krenula je Benfica u nastavku u još veću inicijativu, ali se i Dinamo probudio.

Iz jedne takve kontre Bruno Petković je u 52. minuti umalo pogodio, ali je Odisseas Vlachodimos odbranio šut upućen iz obećavajuće pozicije. Redali su se jalovi napadi domaćih sve do 71. minute kada napokon dolaze do prilike u nastavku meča, ali i gola.

S ivice šesnaesterca udarac je uputio Jonas i pogodio za veliku radost domaćih navijača. Nije se tu Benfica zaustavila. U 77. minuti opasno je zaprijetio Ruben Dias, ali je njegov udarac izblokiran, dok je već u narednom napadu Jonas umalo ponovo pogodio.

Ipak, promjene rezultata nije bilo pa su uslijedili produžeci. Obje ekipe su bile maksimalno oprezne, a u 91. minuti je Dinamo umalo došao u prednost. Mario Gavranović je loše pucao iz blizine pa je Vlachodimos uhvatio loptu.

Ponovo je Jonas tri minute kasnije imao priliku promijeniti rezultat, ali je Livaković bio spreman. Na 2:0 uvećao je Ferro u 95. minuti, a velika žal za sve navijače Dinama ostat će zbog promašaja bh. reprezentativca Amera Gojaka već u narednom napadu.

Kada je u 104. minuti Petar Stojanović isključen zbog dva žuta kartona sve je bilo gotovo, a konačnih 3:0 postavio je Alex Grimaldo.

Gojak je igrao do 97. minute, dok je još jedan bh. igrač Izet Hajrović utakmicu propustio zbog povrede.