UEFA-ina istraga
117

Dinamo u Ligu prvaka 2015. godine ušao igrajući u namještenoj utakmici

Klix.ba
Slavlje igrača Dinama nakon pobjede nad albanskim klubom (Foto: EPA-EFE)
Slavlje igrača Dinama nakon pobjede nad albanskim klubom (Foto: EPA-EFE)
Nogometaši zagrebačkog Dinama su se u Ligu prvaka u sezoni 2015/2016 plasirali učestvujući u namještenoj utakmici protiv albanskog Skenderbeua.

Dinamo je slavio u Albaniji rezultatom 2:1, a u Zagrebu je slavio rezultatom 4:1 i na taj način je ušao u grupnu fazu Lige prvaka, no utakmica u Maksimiru je namještena na kladionici tako što su se gostujući igrači kladili protiv sebe, prenosi Index.hr.

To je utvrđeno UEFA-inom istragom, a albanski mediji objavili su službene dokumente UEFA-inog "sistema detekcije prevara zbog klađenja" (BFDS), čiji eksperti tvrde da je Skenderbeu namjestio uzvratnu utakmicu play-offa za Ligu prvaka, koja se igrala 25. avgusta 2015. na Maksimiru.

BFDS koristi algoritme i matematičke modele kako bi pratio trendove na kladionicama vezane za nogometne utakmice, s posebnim naglaskom na kretanje koeficijenata neposredno prije i tokom utakmica.

Skenderbeu od uspostave ovog sistema praćenja utakmica 2009. ima više od duplo ovakvih utakmica od prosjeka, a UEFA je ranije angažirala jednu britansku kompaniju da napravi tajnu analizu klađenja na deset sumnjivih utakmica. Rezultati ove analize bili su gotovo identični onima do kojih je došao BFDS, te Skenderbeuu prijeti kazna 10-godišnjom suspenzijom iz evropskih nogometnih kupova.

U izvještaju BFDS-a se na stranici i pol detaljno opisuje kako su igrači Skenderbeua manipulirali rezultatom utakmice da bi u drugom dijelu primili još jedan gol, nakon što su već gubili 1:3.

Dinamo je u Zagrebu poveo u 9. minuti Soudanijevim pogotkom, ali već u idućoj minuti gosti su izjednačili preko Esquerdinhe. U 15. minuti Dinamo vraća prednost, a strijelac je bio naš Armin Hodžić. U 48. minuti Dinamo ostaje s igračem manje nakon što je isključen Goncalo. Ipak, sedam minuta kasnije, u 55. Jeremy Taravel je nakon ubačaja iz kornera povisio na 3:1. i tada počinje ludilo na kladionicama.

Potpuno suprotno toku utakmice i potrebama suparnika, kreće uplata ogromnih svota na to da će Dinamo postići još jedan gol.

Prema izvještaju UEFA-inog istražitelja, Skenderbeu je u naumu da mu Dinamo zabije gol uspio zahvaljujući dvojici igrača - Renatu Arapiju i Orgesu Shehiju.

Prvi je veoma sporo reagirao kada je završavala akcija za Dinamov gol u 80. minuti i upadljivo je da uopće nije pratio protivnika koji je prošao pored njega. Drugi imenovani je golman Skenderbeua, a on je prema izvještaju "reagirao previše sumnjivo kada je odlučio ostati na gol-crti prilikom udarca igrača Dinama, umjesto da izađe i 'skrati ugao'", te je Soudani tako zabio za konačnih 4:1.