Modri čine čuda
27

Dinamo ruši rekord po zaradi od Evrope, HNL na korak od dva predstavnika u Ligi prvaka

Klix.ba
Slavlje igrača Dinama nakon pobjede protiv Plzena (Foto: EPA-EFE)
Slavlje igrača Dinama nakon pobjede protiv Plzena (Foto: EPA-EFE)
Ekipa Dinama napravila je jedan od najvećih uspjeha u historiji kluba nakon što su osigurali plasman u osminu finala Evropske lige, a Modri bi u ovoj sezoni mogli srušiti rekord po zaradi od evropskih takmičenja iz sezone 2016/17.

Dinamo je do sada zaradio malo više od 14 miliona eura od igranja u Evropskoj ligi, prije svega plasmanom u grupnu fazu ovog takmičenja, a onda i zbog četiri pobjede koje su ostvarili u grupi. Dinamo je grupnu fazu završio na prvom mjestu pa je i tu inkasirao blizu milion eura, a nastup u 1/16 finala Evropske lige nagrađen je s još pola miliona eura.

Plasman u osminu finala Dinamu je donio dodatnih 1,1 milion eura, čime su se približili rekordu iz sezone 2016/2017. kada su u Ligi prvaka zaradili 17 miliona eura.

Za plasman u četvrtfinale Dinamo bi mogao dobiti dodatnih 1,5 miliona eura, a ukoliko bi došli do polufinala, onda bi Modri zaradili dodatnih 2,5 miliona eura. Eventualni plasman u finale Dinamu bi donio još 4,5 miliona eura, dok bi osvajanje Evropske lige, što je uspjeh ravan čudu, donio dodatnih 8,5 miliona eura.

Pored enormne zarade, Dinamo bi u ovoj sezoni mogao donijeti i jedno dodatno mjesto hrvatskim klubovima u Evropi, a za to im je potrebno da u osmini finala barem jedan meč odigraju neriješeno. Hrvatska bi tim rezultatom završila ispred Danske i Švicarske po broju bodova, što znači da bi od 2020. godine HNL davao pet evropskih predstavnika, od toga dva u Ligi prvaka.