Nogomet
1

Dinamo i Maribor poraženi u prvom kolu Evropske lige

Anadolija
Nogometaši Rubin Kazana (Foto: AFP)
Nogometaši Rubin Kazana (Foto: AFP)
Dinamo iz Zagreba pretrpio je poraz večeras na stadionu Maksimir u Zagrebu od ukrajinskog Chornomoretsa Odesa rezultatom 1:2 u utakmici prvog kola Evropske lige.

Pogodak za hrvatskog prvaka u 43. minuti postigao je Čileanac Junior Fernandes, pa je tako Dinamo nakon prvog poluvremena slavio vodstvo. Fudbaleri Chornomoretsa istrčali su puni samopouzdanja na teren u drugom poluvremenu, te nakon dvije propuštene šanse u 50. i 52. minuti, uspjeli u 62. da izjednačen rezultat pogotkom Oleksiya Antonova. Nakon samo tri minute, u 65. golom Francka Dja Djedje, Chornomorets je osigurao pobjedu na Maksimiru.

Ništa bolje nije prošao ni slovenački Maribor, koji je na domaćem terenu Ljudski vrt u Mariboru od ruskog Rubin Kazana rezultatom 5:2. Gosti su uspjeli povesti već u 23. minuti pogotkom Gokdeniza Karadeniza, a Ivan Marcano ponovo je zatresao mrežu Maribora već u 27. minuti.

Martin Milec postigao je gol za Maribor u 35. minuti, pa su tako domaći nakon prvog poluvremena teren napustili samo sa golom razlike. Po povratku na teren u 69. minuti Roman Eremenko postigao je pogodak za Rubin Kazan, nakon čega je golom Nusmira Fajića u 73. minuti rezultat bio 2:3. Pogotkom Jose Salomona Rondona i Aleksandra Ryazantseva u 90. minuti, Maribor je poražen rezultatom 2:5.

U ostalim utakmicama prvog kola Evropske lige St. Gallen pobijedio je Kuban Krasnodar rezultatom 2:0, Valencia je izgubila od Swansea Cityja rezultatom 0:3, kao i PSV Eindhoven koji je poražen kod kuće rezultatom 0:2 od PFC Ludogorets Razgrad. Zulte-Waregem i Wigan Athletic igrali su neriješeno, kao i Maccabi Tel Aviv i APOEL Nicosia.

Evropska liga, rezultati:

Grupa A

Valencia - Swansea 0:3 St. Gallen - Kuban 2:0

Grupa B

Dinamo Zagreb - Chornomorets Odesa 1:2 PSV - Ludogorec 0:2

Grupa C

Salzburg - Elfsborg 4:0 Standard Liege - Esbjerg 1:2

Grupa D

Zulte Waregem - Wigan 0:0 Maribor - Rubin 2:5

Grupa E

Fiorentina - Pacos Ferreira 3:0 Pandurii - Dnipro 0:1