Nogomet
5

DFB kup: Dortmund nakon penala eliminisao Bayern i prošao u finale

Piše: D. B.
(Foto: EPA)
Bayern je večeras u Minhenu ugostio Borussiju iz Dortmunda u utakmici polufinala njemačkog DFB Kupa. Nakon 1:1 u regularnom toku utakmice i produžetaka, Dortmund je izborio plasman u finale zahvaljujući boljem izvođenju jedanaesteraca.

Bayern je od početka utakmice imao terensku inicijativu, a to se isplatilo u 30. minuti. Lewandowski je prvo pogodio stativu gola Dortmunda, a onda je iz drugog pokušaja postigao gol za vodstvo Bavaraca od 1:0. To je bio rezultat prvog poluvremena.

Bayern je nastavio s dobrom igrom u drugom poluvremenu. U 50. minuti je Muller imao odličnu priliku, ali je golman Dortmunda Langerak odbranio. Pet minuta kasnije je Lewandowski imao šansu da pogotkom završi akciju Bayerna, no, pogodio je prečku. U 58. minuti je sjajnom odbranom Langerak zaustavio snažan šut Alcantare.

U 75. minuti je ekipa Bayerna kažnjena za propuštene prilike. Aubameyang je riješio situaciju jedan na jedan s golmanom Neuerom i izjednačio rezultat na 1:1.

Mogao je Dortmund do potpunog preokreta pet minuta kasnije, ali je Neuer odlično odbranio udarac Mkhitaryana. U 82. minuti je neprecizan iz povoljne prilike bio Reus, odnosno, Neuer je ponovo bio na visini zadatka.

Utakmica je završena rezultatom 1:1, pa su se igrali produžeci.

Iz prvog produžetka se može izdvojiti samo pokušaj Schweinsteigera koji je uputio udarac glavom nakon centaršuta, no, lopta je završila iznad gola.

Početkom drugog produžetka Dortmundov nogometaš Kampl je dobio drugi žuti, odnosno crveni karton. Schweinsteiger je u 115. minuti ponovo šutirao, ali je Langerak odbranio.

Produžeci su završeni bez promjene rezultata, pa se pristupilo izvođenju penala. Dortmund je bio uspješniji od Bayerna te je prošao u finale DFB kupa.

Penali:

Philipp Lahm (Bayern) - promašaj, İlkay Gündogan (Dortmund) - gol, Xabi Alonso (Bayern) - promašaj, Sebastian Kehl (Dortmund) - gol, Mario Götze (Bayern) - promašaj, Mats Hummels (Dortmund) - promašaj, Manuel Neuer (Bayern) - promašaj.