"Molim vas, prestanite"
122

Detalji drame na utakmici Rumunija - Kosovo: Spiker nije smio reći "Srbija", koristio druge metode

K. H.
Detalj s utakmice između Rumunije i Kosova
Detalj s utakmice između Rumunije i Kosova
Utakmicu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo između Rumunije i Kosova obilježio je prekid susreta za skandiranja domaćih navijača "Kosovo je Srbija", a zanimljiv detalj desio se tokom obraćanja zvaničnog spikera, kada je izbjegavao da koristi ime države Srbije.
Naime, na južnoj tribini gdje su bili smješteni najvatreniji navijači Rumunije dignuta je parola "Kosovo je Srbija", a tokom intoniranja himne Kosova u više navrata su vikali "Srbija, Srbija".

I nakon što je utakmica počela, domaći navijači su više puta skandirali "Kosovo je Srbija", nakon čega su gostujući nogometaši, nakon ironičnog aplauza navijačima Rumunije, napustili teren. Nakon toga, službeni spiker se preko razglasa obratio navijačima, ali je izbjegavao da koristi riječ Srbija.

"Molim vas, prestanite skandirati ime našeg susjeda! (Srbije, op.a.), UEFA ne toleriše revizionizam. Ovo je zadnje upozorenje!"

To je ponovio više puta, ali domaći navijači ga nisu slušali. Onda je pokušao ovako: "Molim vas, prestanite skandirati ime našeg susjeda! Ulažemo velike napore kako bi se utakmica nastavila. Ako nastavite skandirati to, bit će definitivno prekinuta!"

Nakon prekida od 50 minuta, utakmica je nastavljena, a nakon manjeg incidenta na terenu i to upravo pred tribinom gdje su bili smješteni najvatreniji navijači Rumunije, uslijedilo je novo skandiranje.

"Kosovo je Srbija", opet su vikali domaći navijači. Spiker je odgovorio: "Ne nasjedajte na provokacije! Ne pjevajte što ste pjevali maloprije!"

Nakon što je meč konačno završen i to pobjedom Rumunije od 2:0, tamošnji specijalci su okružili najvatrenije navijače Rumunije te ih identifikovali.