Nevjerovatan razlog
134

Detalj koji je srušio snove Barci o tituli: Zašto u La Ligi ne postoji tehnologija gol-linije

E. B.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Nogometaši Real Madrida su sinoć pobijedili Barcelonu rezultatom 3:2 i napravili veliki korak ka tituli, no El Clasico je ostao u sjeni detalja iz 28. minute kada Barceloni nije priznat pogodak za 2:1.

Tada je mladi Lamine Yamal šutirao, golman Andrij Lunin loptu zaustavio na gol-crti, a igrači Barce su žestoko protestovali.

Barcelona je povela u 6. minuti golom Christensena, a u 18. minuti je Vinicius iz penala pogodio za 1:1.

Deset minuta kasnije nakon kornera za Barcu šutirao je Yamal, Lunin je odbranio, a svi igrači katalonske ekipe su od sudije Grada tražili da im prizna pogodak jer su smatrali da je Lunin izbio loptu nakon što je ona prešla gol-liniju.

[TWITTER]1782131150636327305[/TWITTER]

Za razliku od ostalih "velikih" evropskih liga, u španskoj La Ligi ne postoji "goal-line technology", odnosno tehnologija gol-linije koja je povezana sa satom na ruci sudije i koja mu automatski javlja da li je lopta prešla gol-liniju ili ne.

Stoga je sudija Soto kontaktirao svoje kolege u VAR sobi, a glavni VAR sudija Martinez je nakon više od dvije minute gledanja snimke presudio da je Lunin na vrijeme intervenisao i spriječio da lopta pređe gol-liniju iako se ni na jednom dostupnom snimku ne može to ustanoviti.

Štaviše, prema dostupnim snimcima čini se da je lopta prešla gol-liniju, te su svi navijači Barcelone bijesni zbog te odluke koja im je praktično uništila sve snove o tituli.

[TWITTER]1782183953719312490[/TWITTER]

"Bili smo bolji od Reala i zaslužili smo pobjedu. Odluka sudija je maksimalna nepravda, svi su vidjeli šta se desilo, ovo je bio neregularan meč", rekao je trener Barcelone Xavi nakon utakmice poslije koje Katalonci za Realom zaostaju 11 bodova šest kola prije kraja i praktično su izgubili bitku s Kraljevima za titulu.

Tehnologija gol-linije je prvi put uvedena 2013. godine u Engleskoj, a danas se koristi u prva dva razreda engleskog nogometa Premier ligi i Championshipu, njemačkoj Bundesligi, italijanskoj Seriji A, francuskoj Ligue 1 i nizozemskoj Eredivisiji.

Stoga nije čudo da se svi pitaju zašto se tehnologija gol-linije ne koristi u španskoj La Ligi, a razlog je prilično nevjerovatan.

Naime, postojala je ideja da se pred početak ove sezone i Španija priključi državama u kojima se koristi tehnologija gol-linije, no predsjednik La Lige Javier Tebas je odlučio ne uvesti je zbog cijene koja je "smiješna" u današnjem nogometu.

Naime, za uvođenje ove tehnologije koja bez pogreške donosi odluke o onom najvažnijem u nogometu - golovima, je potrebno samo 3 miliona eura, a Tebas je odlučio da je to previše novca za La Ligu.