"Vatreno" u Zenici
66

Derbi Čelik - Sarajevo prekinut zbog pirotehnike pa nastavljen nakon duže pauze

Piše: D. B.
Na stadionu Bilino Polje u Zenici svoju utakmicu 8. kola Premijer lige BiH igraju Čelik i Sarajevo, a tribine su jako dobro popunjene za ovaj derbi. Ipak, zbog upotrebe pirotehnike utakmica je prekinuta u 17. minuti, a nastavljena je nakon održanog kriznog sastanka i smirivanja situacije.

Prije početka utakmice u Zenici je vladala velika euforija, a neposredno pred sami meč je upriličen vatromet.

Također, derbi je prvobitno nakratko prekinut zbog upotrebe pirotehnike na tribini na kojoj su smješteni navijači Sarajeva, odnosno zbog ubacivanja pirotehničkih sredstava. Na to se žalio i golman zeničkog tima Branislav Ružić pa je sudija nakratko prekinuo susret.

Navijačima je prišao kapiten Sarajeva Krste Velkoski i zatražio da ne koriste pirotehniku kako bi se utakmica nastavila. Sudija je ponovo dao znak za nastavak igre nekoliko trenutaka poslije, ali su navijači nastavili ubacivati petarde i baklje u teren pa je arbitar ponovo prekinuo utakmicu u 17. minuti i igrače odveo u tunel stadiona Bilino Polje.

Oficijelni spiker na stadionu je nekoliko puta upozorio navijače FK Sarajevo da prestanu koristiti pirotehniku. Srećom, niko od učesnika derbija nije povrijeđen. U međuvremenu je održan krizni sastanak na kojem je odlučeno da se utakmica nastavi.

Kada su se primirili navijači Sarajeva, uslijedila je bakljada na tribini na kojoj se nalaze navijači Čelika. Oni nisu ubacivali baklje na teren, ali se dim proširio na travnjak. To je trajalo nekoliko minuta, nakon čega su se napokon stekli uvjeti za igru pa je derbi nastavljen od 17. minute u kojoj je i prekinut.