Teški trenuci u karijeri
119

Depresija koja je uništavala Iniestu: Samo sam čekao noć kako bih popio svoju pilulu

Klix.ba
Andres Iniesta (Foto: AFP)
Andres Iniesta (Foto: AFP)
Španski nogometaš Andres Iniesta otvoreno je priznao u razgovoru za tamošnje medije da se 2009. godine nalazio u velikoj depresiji i da je jedva čekao noć kako bi popio pilulu i odmorio se.

Iniesta se u razgovoru za špansku Lasextu prisjetio 2009. godine u kojoj je Barcelona osvojila trostruku titulu - bili su prvaci Španije, osvojili su španski Kup i Ligu prvaka. Iako je u tim trenucima život ovog sjajnog veznjaka trebao biti savršen, smrt njegovog velikog prijatelja i nogometaša Espanyola Daniela Jarquea imala je veliki utjecaj na njegovo psihičko stanje.

Iniesta je otvoreno rekao da se nalazio u začaranom krugu te da je zbog toga pozvao doktora i zatražio pomoć.

"Sve je počelo 2009. godine, kada sam s Barcelonom osvojio tripletu. Postigao sam pogodak protiv Chelseaja u polufinalu Lige prvaka, osvojili smo tri velika trofeja te godine i bilo je zaista nevjerovatno. Ali, tokom ljeta sam se počeo osjećati loše, krenuo sam razmišljati o svemu i nisam znao zbog čega mi se to događa. Bio sam kao u nekom začaranom krugu, a mislim da je na to dosta imala utjecala i smrt igrača Espanyola - Daniela Jarquea. Pozvao sam doktora i rekao mu da mi treba pomoć", priznao je Iniesta.

Španski veznjak opisao je svoju depresiju kao stanje u kojem nije imao ništa i nije osjećao ništa. Iako je osvajao trofeje s Barcelonom, jedva je čekao noć kako bi popio pilulu.

"Kada si u depresiji, nemaš ništa, ne osjećaš ništa i prelaziš u svijet iluzije. U depresiji ti nisi ti, postaješ ranjiv i teško ti je da kontrolišeš život. Osvajao sam trofeje s Barcelonom, a samo sam čekao da padne noć kako bih popio pilulu i odmorio se", otkrio je Iniesta.

U pomenutom razgovoru Iniesta se dotakao velikog rivalstva između Barcelone i Real Madrida iz vremena kada je Kraljevski klub s klupe predvodio Jose Mourinho rekavši kako je sve bilo nepodnošljivo i nepotrebno.

"Kada je Mourinho vodio Real Madrid, naše rivalstvo je bilo na vrhuncu. Zapravo, to nije bilo rivalstvo koje je postojalo prije, to je bila mržnja. Mourinho je pogoršao odnose među igračima dva tima, što je štetilo i reprezentaciji Španije i bilo je zaista nepodnošljivo", rekao je Iniesta.

Iniesta je u dresu Barcelone odigrao 442 utakmice, a postigao je 35 pogodaka. S Barcelonom je osvojio sve što se osvojiti može, a također je bio i svjetski i evropski prvak s reprezentacijom Španije. Nakon završetka prošle sezone, odlučio je napustiti Kataloniju i otići u Japan gdje je obukao dres Vissel Kobea.