Zvanična potvrda
186

Demba Ba je novi igrač Chelseaja

Klix.ba
Demba Ba
Demba Ba
Na oficijelnoj stranici Chelseaja je potvrđeno da je Demba Ba novi igrač Plavaca iz Londona.

Senegalski internacionalac je u Chelsea stigao iz Newcastle Uniteda, gdje je proveo 18 mjeseci. Za ekipu sa Stamford Bridgea je potpisao trogodišnji ugovor.

Demba Ba će moći nastupiti za svoj novi klub već u utakmici FA Cupa protiv Southamptona, koja se igra u subotu, ali u evropskim takmičenjima na proljeće neće imati pravo nastupa. Na dresu će nositi broj 29.

"Ovo je veoma važan događaj za mene i za Newcastle. Moja budućnost je odlučena, tako da Svrake imaju mjesec dana da pronađu moju zamjenu. Sada sam u Londonu i trebam se uklopiti. Lijepo mi je, sretan sam i ponosan. Kada vas klub koji je osvojio Ligu prvaka želi u svojim redovima, odluka je veoma laka. Radi se o velikom klubu", rekao je Demba Ba.

Dvadesetsedmogodišnjak je uspješno igrao za Newcastle i pomogao ekipi da osvoji peto mjesto u Premier ligi prošle sezone.

Demba Ba je karijeru počeo u ekipi Port Autonome du Havre, gdje je igrao dvije godine, od 1998. do 2000., a nakon toga je prešao u Frileuse. Nakon kratkog boravka prešao je u Montrouge. Tu se afirmisao kao igrač te je otišao u Englesku, gdje je igrao za Watford. Nakon toga se vratio u Francusku, gdje je nastupao za Rouen. Nakon sedam postignutih golova u 32 utakmice, prešao je u belgijski Mouscron, a potom i u njemački Hoffenheim. Pomogao je ovoj ekipi da uđe u Bundesligu.

U januaru 2011. se vratio u Englesku i potpisao ugovor sa West Ham Unitedom. Nakon ispadanja ovog kluba u Championship, Demba Ba je prešao u Newcastle. Ove sezone je u Premier ligi postigao 13 pogodaka i to mu je bila karta za dolazak u Chelsea, klub u kojem će nastaviti nogometnu karijeru.