Slijepo mu vjeruju
1

Del Bosque produžio ugovor za dvije godine

Totalsport
Vicente Del Bosque (Foto: Arhiv/AFP)
Vicente Del Bosque (Foto: Arhiv/AFP)
Prošle srijede, dan uoči premijernog nastupa španske nogometne reprezentacije na Euru u Poljskoj, ugovor s Kraljevskim nogometnim savezom (RFEF) produžio je selektor Vincente del Bosque...

Madridski je dnevnik Marca informaciju plasirao u javnost u nedjelju, dan uoči posljednje utakmice Španaca u grupi C, protiv Hrvata. Saradnja koja traje četiri godine, od svršetka Evropskog prvenstva u Austriji i Švicarskoj, nastavit će se kroz kvalifikacijski ciklus za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. Plasiraju li se aktualni evropski i svjetski prvaci onamo, odradit će 61-godišnji trener i nastup na Mundijalu.

Iako je predsjednik Angel Villar insistirao na formalnom produženju saradnje još prošle jeseni, nakon što su Španci suvereno izborili nastup na Euru, Del Bosque mu je dao samo usmeni pristanak. Odbio je produženje i tokom priprema za Euro obrazloživši to neizvjesnošću rezultata i dojma na Euru. Ipak, Villar ga je nagovorio na potpisivanje večer uoči dvoboja protiv Talijana u hotelu u Gdanjsku.

Eventualan neuspjeh, smatra i dalje Villar, neće utjecati na odluku. "U selektora imamo slijepo povjerenje. Može biti selektor reprezentacije dugo koliko god želi".

Treba se ipak prisjetiti da je Iñaki Saez na sličan način produžio ugovor tokom Eura u Portugalu prije četiri godine, ali je svejedno podnio ostavku nakon razočaravajućeg nastupa na istom turniru. Uz Del Bosquea, saradnju s RFEF-om produžili su također njegovi saradnici, prvi asistent Toni Grande i ekspert za fizičku pripremu Javier Miñano. Trener golmana Jose Manuel Ochotorena bio je i ostat će vanjski saradnik.

Do danas Del Bosque je skupio 57 nastupa na klupi "furije". Ne bude li za Špance neugodnih iznenađenja, u predstojećim će dvjema godinama sasvim sigurno preteći selektore s najvećim brojem nastupa na klupi španske reprezentacije: Javiera Clementea (62), Miguela Muñoza (63) i Ladislava Kubalu (68).