Nogomet
0

Dalibor Šilić: Zasluženo idemo dalje, uživat ćemo u dvomeču protiv Udinesea

Piše: Dalibor Bošnjak
Dalibor Šilić
Dalibor Šilić
Široki Brijeg je sinoćnjom pobjedom protiv Irtysha na Pecari rezultatom 2:0 ostvario plasman u 3. pretkolo Evropske lige, gdje ga čeka Udinese. Širokobriježani su tako ostali jedini bh. predstavnik u Evropi, a nogometaš Dalibor Šilić smatra da je uspjeh itekako zaslužen i da puno znači za igrače, klub, grad i državu.

"Zasluženo smo u 3. pretkolu Evropske lige, jer smo bolja ekipa od Irtysha. Pitanje konačnog pobjednika smo mogli riješiti i u Kazahstanu, jer smo imali dovoljno prilika za to. No, na Pecari smo odigrali veoma dobro, dominirali smo na terenu i zasluženo slavili na kraju", izjavio je Šilić za portal Klix.ba.

Istakao je važnost plasmana u 3. pretkolo Evropske lige, gdje će Široki Brijeg snage odmjeriti sa Udineseom.

"Ova pobjeda puno znači za igrače, klub, naš grad i državu. Tu je i finansijska dobit koja je dobrodošla u ovim teškim vremenima. Veoma smo zadovoljni učinjenim, a sada nas očekuje susret sa velikom talijanskom ekipom u kojem ćemo uživati. Nerealno je očekivati prolaz, ali ćemo definitivno dati sve od sebe i nećemo se predati", rekao je Šilić.

Šilić je komentarisao eliminaciju Željezničara iz Lige prvaka, kao i neuspjehe Sarajeva i Zrinjskog u Evropskoj ligi.

"Željezničar je igrao sa veoma snažnim protivnikom i eliminacija nije iznenađenje. Viktoria je realno snažnija, iako su Plavi pružili solidan otpor. Zrinjski je igrao protiv Boteva, koji je bio bolji protivnik u dvomeču, a s obzirom na to da je ekipa u izgradnji, eliminacija iz Evropske lige također nije iznenađenje. Što se Sarajeva tiče, primili su zaista jeftine golove. Šteta je to, jer se radi o dobroj ekipi koja će se u narednoj sezoni BHT Premijer lige boriti za mjesto u Evropi i trofej. Kukesi je ekipa koju je Bordo tim mogao i trebao savladati, no, ne pobjeđuje uvijek bolji tim", smatra Šilić.

Prema njegovim mišljenju, Široki Brijeg je snažniji u odnosu na prošlu sezonu, ambicija u narednoj je osiguravanje mjesta koje vodi u Evropu, a ako se ukaže prilika, nije isključeno ni osvajanje trofeja.

"Mi smo snažniji iz godine u godinu. Kostur ekipe ostaje, a u klub dolaze pojačanja, koja odmah izbore mjesto u prvih 11. U narednoj sezoni želimo osigurati mjesto koje ponovo vodi u Evropu, ali i osvojiti trofej ako bude prilike za to. Najvažnije je da imamo kontinuitet dobrih rezultata, što prošle sezone nije bio slučaj, kada je naša igra oscilirala", završio je Šilić.

Široki Brijeg i Udinese prvu utakmicu 3. pretkola Evropske lige igraju 1. augusta na Bilinom Polju u Zenici, dok se revanš u Udinama igra sedam dana kasnije.