Francuski mediji
0

"Čuvajte ih se, zmajevi su opasni"

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Na ovaj način francuski mediji upozoravaju svoju javnost i reprezentativce na opasnost koja vreba od naših "zmajeva" koji u utorak na Koševu dočekuju reprezentaciju Francuske u drugom kolu kvalifikacija za Euro 2012. Magazin "L'Equipe" donosi komentar selektora Sušića na neke od najvažnijih igrača naše reprezentacije.

Emir Spahić (30), Montpellier

"Emir je moja desna ruka, pravi kapiten. Veliki je igrač, zna šta se dešava u ekipi i to mi mnogo pomaže. On je jedan od najboljih odbrambenih igrača u Evropi. Tehnički je veoma jak, dobar u skoku. Praktično je nemoguće da ga protivnički igrači nadvise u našem kaznenom prostoru. Ja zaista ne znam kako bih vodio reprezentaciju kada bih ostao bez njega", rekao je za našeg kapitena selektor Safet Sušić.

Miralem Pjanić (20), Lyon

"Igrati za Lyon sa 20 godina je velika stvar. Miralem može igrati na nekoliko pozicija. Ja ga lično koristim kao povučenog igrača sredine terena. Prisiljen sam, jer naprijed imam Misimovića. Pjanić i na ovoj poziciji mnogo doprinosi ekipi. Kada on uzme loptu, bez problema je može povući naprijed i po 20 metara. Odlično igra i ima sjajan udarac. Dokaz je slobodni udarac iz Luksemburga. Mnogo je naučio od Juninha. Rahimića sam zadužio da ga podsjeća da ipak treba da ostane nazad", kazao Sušić za našeg mladog reprezentativca Pjanića.

Zvjezdan Misimović (28), Galatasaray

"On je prava 'desetka', sa odličnom završnicom. Sa Džekom može igrati zatvorenih očiju. Edin je u protekle dvije sezone postigao 48 golova. Zvjezdan je zaslužan za bar 30. On je prava napast za odbranu protivničke ekipe", opisao je naš selektor novog člana Galate.

Sejad Salihović (25), Hoffeneheim

"Malo sam ljut na njega. Prigovorio je sucu tokom utakmice sa Portugalom. Zbog toga ne može igrati za reprezentaciju čak četiri utakmice. To je loše za nas, potreban nam je odličan ljevonogi igrač kao što je Sejad. Bude li u formi, siguran sam da ćemo osvojiti jednu od prve dvije pozicije u grupi i to bez problema. Uprkos suspenziji, pozvao sam ga da bude uz reprezentaciju. Dobar je to momak, uvijek nasmijan. Njegov doprinos se ne zaboravlja", rekao je Sušić za Salihovića.

Vedad Ibišević (26), Hoffenheim

"On je primjer za sve, vrlo inteligentan momak. Bio sam na konferenciji za novinare u njegovom društvu. Iznenadio sam se, tečno govori njemački i francuski jezik. Vrlo je ozbiljan i profesionalan. Potrebno nam je da bude u dobroj formi. Koristim ga kao petog igrača u sredini. To nije njegova pozicija, ali se nikad nije bunio", riječi su našeg stratega.

Edin Džeko (24), Wolfsburg

"Vjerujte mi na riječ, kada Misimović primi i pošalje dubinsku loptu prema Edinu, to nalikuje na uragan koji pomete sve na svom putu. Uprkos visini, veoma je pokretan, jak i tehnički kvalitetan. Inteligentan je i ambiciozan. Postići više od 40 golova u dvije sezone je izuzetan uspjeh. Sljedeće godine će vjerovatno igrati za Real", riječi su hvale selektora Sušića za našeg najboljeg napadača.

Nadamo se da Francuzi imaju razlog za brigu te da će im naši momci u utorak pred punim Koševom demonstrirati snagu bosanskohercegovačkih "zmajeva".