Nogomet
2

Copa America Centenario: Argentinci izraziti favoriti na takmičenju u SAD-u

Piše: E. B.
Sjedinjene Američke Države će u periodu od 3. do 26. juna biti domaćin posebnog izdanja najdugovječnijeg reprezentativnog takmičenja na svijetu, Copa Americe.

Deset ekipa iz Južne, te šest selekcija iz Sjeverne i Srednje Amerike borit će se za naslov pobjednika prvog takmičenja cijele Amerike, a ono nosi naziv Copa America Centenario (stogodišnjica Copa Americe).

Grupa A (SAD, Kolumbija, Paragvaj, Kostarika)

Amerikanci igraju veoma loše u kvalifikacijama za SP, a Klinsmannu se opasno trese stolica. U slučaju debakla na ovom takmičenju, legendarni Nijemac bi mogao pakovati kofere. Igrač na kojeg treba obratiti posebnu pažnju je mladi Pulišić iz Dortmunda.

Kolumbija je bez Falcaa, Jacksona Martineza i Guarina, a napad predvodi fantastični Bacca.

Paragvaj je krenuo u smjenu generacija, te na spisku nema Santa Cruza, Oscara Cardoza i Lucasa Barriosa. Prve zvijezde su golman Justo Villar i Nelson Valdez.

Kostarika je u padu nakon SP-a i sve osim izbjegavanja posljednjeg mjesta bi predstavljao uspjeh.

Grupa B (Brazil, Ekvador, Peru, Haiti)

Za Brazil neće igrati Neymar, a i sa njim se Karioke muče u kvalifikacijama za SP, no ne bi trebali imati problema da izađu iz ove slabe grupe. Glavna zvijezda Brazila će biti Willian, a uz njega glavne uzdanice Dungine ekipe su Coutinho i Hulk. Teško je očekivati plasman u finale, što bi bio veliki uspjeh.

Ekvador je odlično krenuo u kvalifikacije za SP i upisao četiri pobjede u četiri susreta, ali su u posljednja dva susreta pali u formi i osvojili samo bod. Enner i Antonio Valencia bi trebali omogućiti prolaz u četvrtfinale, a za dalje bi im trebalo malo i sreće.

Peru i Haiti su apsolutni autsajderi ove grupe i njihov dvoboj će odlučiti ko će zauzeti treće mjesto u grupi.

Grupa C (Meksiko, Urugvaj, Paragvaj, Jamajka)

Meksiko će u "svojim" gradovima Pasadeni, Glendaleu i Houstonu loviti prvo mjesto. Nema Dosa Santosa i Vele, ali to ne predstavlja neki problem za El Tri. Nanizali su 17 utakmica bez poraza, te su osvojili Gold Cup i jedni su od glavnih favorita za osvajanje zlata.

Urugvaj je favorit iz sjene, posebno jer im se u ekipu vraća Luis Suarez, koji je propustio "pravu" Copa Americu prošle godine zbog suspenzije. Igrat će u najjačem sastavu izuzev Caceresa koji je povrijeđen.

Venecuela je ubjedljivo zadnja u kvalifikacijama z SP i u ovoj grupi nema šta tražiti. Isto važi i za Jamajku.

Grupa D (Argentina, Čile, Bolivija, Panama)

Lionel Messi predvodi Argentince, koji nisu osvojili veliko takmičenje od 1993. godine. Činjenica da za Dybalu i Teveza nije bilo mjesta u sastavu Gaučosa dovoljno govori o njihovoj snazi. Odbrana je osvježena mlađim igračima, te nećemo gledati Zabaletu i Demichelisa.

Čile brani naslov osvojen prošle godine na "pravoj" Copi, a u SAD-u će nastupiti u najjačem sastavu i pretenduju na najviši plasman.

Bolivija i Panama će se boriti za izbjegavanje posljednjeg mjesta u grupi.

Raspored utakmica

Četvrtfinale:

  1. A1 - B2 (16. 6.)
  2. D1 - C2 (18. 6.)
  3. B1 - A2 (17. 6.)
  4. C1 - D2 (18. 6.)

Polufinale:

Pobjednik 1 - pobjednik 2 (21. 6.) Pobjednik 3 - pobjednik 4 (22. 6.)

Utakmice za plasman:

Za treće mjesto (25. 6.) Finale (26. 6.)