Evropska liga, 1/8 finala
0

VIDEO / City ispao, Džeko igrao 20-ak minuta

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Prve četiri ekipe koje su ostvarile plasman u četvrtfinale Evropske nogometne lige su moskovski Spartak, Benfica, Twente i Dynamo Kiew.

Tim našeg reprezentativca Edina Džeke, Manchester City, nije uspio nadoknaditi minus od dva gola iz prvog susreta protiv kijevskog Dynama. Velikom glupošću, odnosno divljačkim startom na protivničkog igrača Popova u 36. minuti situaciju im je uveliko otežao talijanski reprezentativac Mario Balotelli, koji je zaradio automatski crveni karton.

Ipak, samo tri minute kasnije City je u vodstvo doveo Kolarov, te dao nadu svojoj ekipi u prolaz u nastavak takmičenja. Međutim, sve je ostalo na tome, City je slavio Pirovu pobjedu od 1-0, koja je među osam najboljih ekipa Evropske lige ipak odvela Dynamo. Bh. reprezentativac Edin Džeko, kojem je danas rođendan, odigrao je posljednjih 20-ak minuta za City, ali nije uspio napraviti nešto značajnije. Dobro je, doduše, Džeko u samom finišu susreta šutnuo prema golu Kijevljana, ali je Shovkovski bio dobro postavljen i odbranio udarac.

Treba još istaći da je Balotelli prije utakmice odlično zabavio gledatelje pored malih ekrana mučeći se sa sportskom opremom. Video je, naravno, veoma brzo postavljen na YouTubeu.

Spartak iz Moskve je deklasirao ekipu Ajaxa na svom terenu s 3-0. Golove su za Ruse postigli Kombarov u 21, Welliton u 30. i Alex u 54. minuti susreta. Kako je Spartak i u prvom susretu u Amsterdamu slavio s 1-0 oni su na sasvim uvjerljiv način osigurali prolaz dalje.

Nakon teškog poraza 3-0 na gostovanju kod Twentea, Zenit je u revanšu relativno brzo, već u 37. minuti uspio povesti sa 2-0, zahvaljujući golovima Shirokova i Kerzhakova. Međutim, to je bio njihov maksimum u ovoj utakmici, te Holanđani zasluženo idu dalje.

Remijem na gostovanju kod Paris SG-a ekipa Benfice je također uspjela osigurati prolaz. Oni su kao domaćini savladali Parižane s 2-1, te je večerašnji remi 1-1 išao njima u prilog. Poveli su Portugalci golom Gaitana u 27. minuti, a konačnih 1-1 osam minuta kasnije postavio je igrač PSG-a, Bodmer.

Evropska liga, revanš susreti osmine finala:

Manchester City - Dynamo Kiew 1-0 (0-2) Paris SG - Benfica 1-1 (1-2) Zenit - Twente 2-0 (0-3) Spartak Moscow - Ajax 3-0 (1-0)

Od 21:05 sati igraju:

Porto - CSKA Moscow (1-0) Rangers - PSV (0-0) Villarreal - Bayer (3-2) Liverpool - Braga (0-1)