Evropska liga, 1/16 finala
0

VIDEO / "Džekson" za 12 minuta postigao dva gola

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Bh. nogometni reprezentativac Edin Džeko je u revanš susretu 1/16 finala Evropske između njegovog Manchester Cityja i Arisa u samo 12 minuta donio "građanima" vodstvo 2-0.

Prvi gol Džeko je postigao nakon greške u odbrani Arisa, a drugi lijevom nogom s vrha 16-erca nakon dodavanja Teveza. Imao je Džeko veliku šansu i za hat-trick i to u 45. minuti, kad je sam izbio pred protivničkog golmana, ali nije uspio postići pogodak.

Nakon što je Džeko riješio pitanje pobjednika, gol je za visoku pobjedu Cityja dodao i Yaya Toure, koji je bio precizan u 75. minuti. U Grčkoj su Aris i City odigrali susret bez golova, te City ide dalje i više nego zasluženo.

Naš internacionalac Semir Štilić nije bio Džekine sreće. Njegov se Lech namjerio na snažnu Bragu koja je zabilježila domaću pobjedu 2-0, te tako poništila prednost koju su Poljaci izborili u prvom susretu (1-0). Dynamo Kiev je demolirao Besiktas i u revanšu (4-0). U prvom je susretu, podsjetimo, ukrajinski sastav u Istanbulu slavio s visokih 4-1.

Villareal je kapitalizirao 0-0 iz Napolija, te je pobjedom 2-1 nad istoimenim talijanskim sastavom izborio prolaz dalje. PSG je sretno preskočio Bate Borisov, s kojim je u prvoj utakmici kao gost odigrao 2-2. U Parizu su se "provukli" odigravši bez golova. Holandski Twente je sav posao protiv ruskog Rubina završio već u Rusiji, pobjedom 2-0. U četvrtak su obje ekipe pružile dobru partiju, te odigrale neriješeno, 2-2.

Benfica je s 2-0 izbacila Stuttgart, koji je imao aktivan rezultat iz prvog susreta igranog u Portugalu. Nijemci su tad poraženi s 2-1, ali čini se kako je Benfica u ovom trenutku za njih prejak protivnik. Ajax je i u revanšu savladao Anderlecht. Prvi susret je završen 3-0 za Holanđane, a u četvrtak je Ajax na svom terenu slavio s 2-0.

Evropska liga, 1/16 finala, utakmice koje su počele od 21:05 sati:

Manchester City - Aris 3-0 (0-0) Braga - Lech 2-0 (0-1) Dynamo Kiev - Bešiktaš 4-0 (4-1) Villareal - Napoli 2-1 (0-0) PSG - BATE Borisov 0-0 (2-2) Twente - Rubin Kazan 2-2 (2-0) Stuttgart - Benfica 0-2 (1-2) Ajax - Anderlecht 2-0 (3-0)