Nogomet
255

Ćiro za Klix.ba: Plasman u baraž je dokaz visokog morala i dobre atmosfere

Piše: O. T.
Miroslav Ćiro Blažević (Foto:Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Miroslav Ćiro Blažević (Foto:Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Trener koji je Bosnu i Hercegovinu prvi put izveo iz grupne faze i odveo u baraž je Miroslav Ćiro Blažević. On je to uspio u kvalifikacijama za Mundijal 2010. godine.

"Trener svih trenera" tada je našu zemlju odveo u baraž, a u grupi je slavio ispred Belgije i Turske. Ispred je bila Španija koja je kasnije i osvojila Mundijal. Legendarni Ćiro za Klix.ba komentirao je sinoćnji plasman Zmajeva u baraž.

"Bosna je zaslužila da ode na jednu takvu nogometnu smotru. Ovo je dokaz njihovog visokog morala i njihove dobre atmosfere, jer ne bi mogli napraviti taj podvig da nisu imali sve ovo što rekoh", kazao je Blažević.

Trener koji je u svojoj karijeri vodio ukupno pet reprezentacija (Švicarska, Hrvatska, Iran, Bosna i Hercegovina i Olimpijska reprezentacija Kine) prokomentirao je i ulogu Mehmeda Baždarevića u ovom uspjehu: "Rezultat je uvijek taj koji cijeni trenera. On je napravio rezultat htjeli to priznati ili ne i potvrdio da je nadaren i talentiran".

O šansama u baražu Ćiro nije puno govorio, već je posebno potencirao jedinstvo.

"Trebamo svi biti jedinstveni i navijati za našu reprezentaciju. To je ono što se jednim telepatičnim fenomenom prenosi na igrače i onda oni imaju samopouzdanje, entuzijazam i sve ono što je neophodno za stvaranje rezultata", dodao je 80-godišnji Travničanin.

Neizbježna tema bio je i direktan plasman Hrvatske na Euro, ali za Ćiru je to bilo sasvim očekivano. "To je bilo za očekivati. Istina je da su nam Italijani pomogli, ali je Hrvatska po svojim kapacitetima logičnim slijedom došla tamo gdje je došla", istakao je Blažević.