Intervju za Klix.ba
136

Ćiro: Utakmica s Italijom ne smije biti revijalna, Prosinečki će odvesti Zmajeve na Euro

N. Kustura
Miroslav Ćiro Blažević (Foto: N. K./Klix.ba)
Miroslav Ćiro Blažević (Foto: N. K./Klix.ba)
Nekadašnji selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Miroslav Ćiro Blažević oporavio se od manje saobraćajne nesreće koju je imao krajem prošlog mjeseca te se vratio onome što najviše voli - nogometnim temama.

Na popularnog "trenera svih trenera" naletjeli smo u Zagrebu u njegovom omiljenom kafiću, a s oduševljenjem je pristao govoriti za portal Klix.ba o reprezentaciji BiH, selektoru Robertu Prosinečkom, ali i o nastupima Dinama u Ligi prvaka.

Posebno je zanimljivo što smo posljednji razgovor s Ćirom u Zagrebu vodili nakon završene Lige nacija, kada su raspoloženje i rezultati Zmajeva bili dijametralno suprotni od trenutnih.

"Nogomet je jedna akrobacija koja ti ne daje nikad za pravo da bude onako kao što priželjkuješ. Očekivanja su bila velika, s razlogom. S Prosinečkim sam razgovarao. Robert je i dan danas optimista jer postoji mogućnost da se na neki način rehabilituju i plasiraju na Evropsko prvestvo. Međutim, činjenica je da su izgubili utakmice koje nisu smjeli izgubiti. Sretan sam što je Prosinečki ostao na čelu reprezentacije BiH i smatram kako će on napraviti ono što je moguće. A, da smo imali baksuza, nesreću, to ne može niko osporiti jer su nas pobijedile ekipe koje su slabije od nas kao što su Finska i Armenija", rekao nam je Blažević na početku razgovora.

Potreban rezultat adekvatan koncentratu talenta

Selekcija BiH će u posljednja dva kola kvalifikacija odigrati gotovo revijalne utakmice protiv Italije i Lihtenštajna budući da Zmajevima treba pravo čudo da Finska kiksa u naredna dva meča i otvori mogućnost plasmana na Euro prije baraža.

"Razumljivo mi je to, ali mislim kako ove dvije utakmice definitivno nisu revijalne. Smatram kako će one pomoći da se ponovo konsolidujemo i da će moj Prosinečki iskristalizovati jednu ekipu koja će nam opet vratiti radost na lice i rezultat koji je adekvatan koncentratu talenta koji je evidentan u bh. reprezentaciji", ističe Ćiro.

I pored svega, nekadašnji selektor Blažević podvlači kako je podrška Prosinečkom prijeko potrebna te da se napravljene greške mogu korigovati.

"Nogomet je jedna nepredvidljiva akrobacija gdje moraš zaista voditi računa o nekim detaljima koji ti se čine banalnim, a oni se ispostave presudnim. Prosinečki je jako nadaren trener, ali on je još uvijek mladi trener i sve ove dogodovštine će mu pomoći da se greška koja je napravljena ne ponovi. Dajem mu punu podršku. Prosinečki je čovjek koji apsolutno može odvesti reprezentaciju BiH na Evropsko prvenstvo", rekao je Blažević.

Dinamo će pobijediti Manchester City

S posebnom pažnjom pratio je utakmice Dinama u Ligi prvaka, a ostao je razočaran nakon što su u finišu utakmice na Maksimiru prokockali prednost od 3:1 protiv ukrajinskog Shakhtara.

"Dinamo je imao jedan peh, jer kad ti protivnik postigne dva pogotka pet minuta prije kraja onda je to isto razlog da se zamislimo kako se to više nikad ne bi ponovilo. Bili smo sigurni nakon trećeg gola da je gotovo, ali jadan mi je trener koji ne zna činjenicu da je gotovo samo onda kada sudija zazviždi da je gotovo. Međutim, Dinamo ima još šansi. U Zagrebu ćemo pobijediti Manchester City. Engleska ekipa će doći nonšalantno u Hrvatsku jer su se već plasirali pa će od sada čuvati igrače koji im trebaju u nacionalnom prvenstvu. Očekujem pobjedu Dinama i to će biti historijski trijumf", poručio je Ćiro za kraj razgovora.