Liga prvaka
0

Chelsea preko Valencije osigurao nastavak takmičenja

FENA
Sa utakmice Chelsea-Valencia (Foto: AFP)
Sa utakmice Chelsea-Valencia (Foto: AFP)
U okviru posljednjeg kola grupne faze Lige prvaka večeras je odigrano osam utakmica, a u proljetnom nastavku Lige prvaka gledat ćemo Leverkusen, Chelsea, Arsenal, Marseille, Barcelonu, Milan, APOEL i Zenit.

Chelsea je u izravnom susretu protiv Valencije slavio 3:0 i izborio ne samo prolaz već i prvo mjesto u grupi jer je Bayer remizirao na gostovanju kod Genka 1:1. Golove za "Bluese" postigli su Didier Drogba (3., 76.) i Ramires (22.).

U grupi F Arsenal je i prije zadnjeg kola potvrdio prolaz pa je u Pireju nastupio u B-sastavu što je Olympiakos iskoristio izborivši pobjedu 3:1. No to nije bilo dovoljno za prolaz jer je Olympique Marseille u sjajnom susretu u Dortmundu slavio 3:2.

Domaćin je vodio 2:0, ali je Marseille uspio okrenuti rezultat i izboriti prolaz. Golove za Marseille postigli su Loic Remy (45.), Andre Ayew (85.) i Mathieu Valbuena (87.), a za njemačkog prvaka Jakub Blaszczykowski (23.) i Mats Hummels (32.-11m).

U grupi G Porto i Zenit su odigrali 0:0, pa se ruski sastav pridružio APOEL-u u drugom krugu. Kiprani su u zadnjem kolu izgubili kod kuće od Šahtara 0:2, no to nije pokvarilo njihovo slavlje. Strijelci su bili Adriano i Seleznov, a naš Sanel Jahić je odigrao cijeli susret.

U grupi H Barcelona i Milan su još ranije podijelili karte za prolaz, a zadnje kolo je odlučilo učesnika Evropske lige. Viktoria je kod kuće remizirala protiv Milana 2:2 što je bilo dovoljno za potvrdu trećeg mjesta.

Preostala četiri kluba koja nastavljaju takmičenje u elitnom društvu bit će poznata u srijedu kada je na rasporedu preostalih osam utakmica prvog kruga.

Rezultati 6. kola Lige prvaka:

Grupa E

Chelsea - Valencia 3:0 Genk - Bayer Leverkusen 1:1

Grupa F

Olympiacos - Arsenal 3:1 Borussia Dortmund - Olympique de Marseille 2:3

Grupa G

APOEL - Shakhtar Donetsk 0:2 Porto - Zenit 0:0

Grupa H

Barcelona - BATE Borisov 4:0 Viktoria Plzen - Milan 2:2