Liga prvaka
0

VIDEO / Barcelona ubjedljivo protiv Plzena, Valencia nadigrala Bayer

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nogometaši kiparskog Apoela i dalje su najveće iznenađenje ovogodišnje Lige prvaka. Niko im nije davao mnogo šanse u grupi G gdje su još Porto, Šahtar i Zenit, a oni su dva kola prije kraja na prvom mjestu tabele sa 8 bodova.

Ovog utorka je Apoel na svom terenu pobijedio Porto s 2-1 i tako od maksimalnih šest uzeo četiri boda protiv uglednog portugalskog suparnika. Infarktna je bila završnica te utakmice u koju je Apoel ušao s prednošću od 1-0. Iako je Porto bio nešto bolji, domaćin je vodio 1-0 pogotkom Almeide iz jedanaesterca u 42. minuti. Recimo da je isti igrač zabio gol i na Dragao stadionu.

No, istom je mjerom uzvratio Hulk koji je s bijele tačke pogodio za izjednačenje u 89. minuti. Porto je tada dobio stimulans da krene svim snagama naprijed i lovi drugi pogodak, no uslijedilo im je novo prizemljenje. Iz kontre je Apoel u 90. došao do pobjede, a veliki junak je postao Gustavo Manduca. Bh. reprezentativac Sanel Jahić nastupio je u dresu domaćeg tima posljednjih 15-ak minuta.

Barcelona je u grupi H vrlo lako pobijedila Viktoriju u Pragu s 4-0. Bila je to večer rekorda za Barcelonu, pa recimo da je ekipu Josep Guardiola vodio po 200. put. Pritom je popularni Pep ostvario impresivan učinak od 144 pobjede, 39 remija i samo 17 poraza.


szólj hozzá: APOEL vs Porto 2:1 GOALS

Najbolji igrač na utakmici u utorak je bio Lionel Messi koji je postigao tri od četiri gola katalonske ekipe. Time je Messi došao do brojke od 203 pogotka u dresu Barcelone: 132 pogotka je postigao u Primeri, 42 u Ligi prvaka, 17 u Kupu kralja, osam u Španskom superkupu, jedan u Evropskom superkupu i dva na Svjetskom klupskom prvenstvu.

Do rekorda je došao i golman Victor Valdes. Naime, nakon ove utakmice je došao do 867 minuta kako nije primio pogodak i time je postao apsolutni rekorder katalonskog kluba. Posljednji je gol Valdes primio u 5. kolu Primere kada ga je na gostovanju kod Valencije u 23. minuti matirao Pablo Hernandez.

U grupi E Genk je iznenađujuće na svom terenu odigrao 1-1 s favoriziranim Chelseajem i tako londonskom klubu uskratio osiguranje plasmana u nokaut fazu takmičenja, dok je Valencia na Mestalli savladala Bayer Leverkusen 3-1 i tako se vratila u igru za plasman dalje.

Chelsea je poveo već u 25. minuti golom Ramiresa nakon asistencije Fernanda Torresa, a do kraja poluvremena imali su "bluesi" veliku priliku za povećanje vodstva budući je u 40. minuti Thomas Buffel igrao rukom u kaznenom prostoru, te je dosuđen jedanaesterac za goste. No, David Luiz nije bio siguran izvođač i njegov je udarac s bijele tačke zaustavio golman László Köteles.


szólj hozzá: V0-4B

Chelseaju se na kraju propuštena prilika obila o glavu, a u 61. minuti Genk je izjednačio golom Jellea Vossena nakon lijepe asistencije Fabiena Camusa s lijeve strane.

Genku je postignuti gol bio premijerni ove sezone u najjačem klupskom nogometnom takmičenju.

Valencia je do pobjede nad "apotekarima" stigla golovima Jonasa, Roberta Soldada i Adila Ramija, dok je za Nijemce jedini gol zabio Stefan Kießling. Iz susreta valja izdvojiti prvi gol Jonasa kojeg je zabio već u prvoj minuti nakon velike greške golmana Bernda Lena i njegovog pogrešnog ispucavanja.

U grupi F Arsenal i Marseille su remizirali na Emiratesu u utakmici bez golova, dok je Borussia Dortmund na svom Signal-Iduna-Parku slavila nad Olympiacosom 1-0 golom Kevina Großkreutza iz sedme minute.

Do ovog susreta Borussia je imala tek jedan bod, pa je ovom pobjedom preskočila Olympiacos na trećem mjestu i vratila se u igru za prolaz dalje. Vrh grupe predvodi Arsenal s osam bodova, bodom više od Marseillea.

Liga prvaka, 4. kolo:

grupa E:

Genk - Chelsea 1-1 (Vossen 61 / Ramires 26)

Valencia - Bayer Leverkusen 3-1 (Jonas 1, Soldado 65, Rami 75 / Kießling 31)

Redoslijed: 1. Chelsea 8, 2. Bayer 6, 3. Valencia 5, 4. Genk 2.

grupa F:

Arsenal - Marseille 0-0 Borussia Dortmund - Olympiacos 1-0 (Großkreutz 7)

Redoslijed: 1. Arsenal 8, 2. Marseille 7, 3. Borussia Dortmund 4, 4. Olympiacos 1.

grupa G:

Zenit - Šahtar 1-0 (Lombaerts 45+1) APOEL - Porto 2-1 (Almeida 42-11m, Manduca 90 / Hulk 89-11m)

Redoslijed: 1. Apoel 8, 2. Zenit 7, 3. Porto 4, 4. Šahtar 2.

grupa H

BATE Borisov - Milan 1-1 (Bressan 55 / Ibrahimović 22) Plzen - Barcelona 0-4 (Messi 24-11m, 45, 90, Fabregas 72)

Redoslijed: 1. Barcelona 10, 2. Milan 8, 3. BATE Borisov 2, 4. Plzen 1.