Nogomet
215

Chelsea osvojio Evropsku ligu

Piše: A. U.
Foto: AFP
(Foto: AFP)
Chelsea je večerašnjom pobjedom nad Benficom osvojio Evropsku ligu rezultatom 2:1. Golove za Engleze postigli su Torres i Ivanović, a za Portugalce Cardozo iz penala.

Prvo evropsko finale ove sezone na Amsterdam Areni odigrali su lisabonska Benfica i londonski Chelsea. Oba tima su se borila za svoj prvi trofej Evropske lige.

Iako bez jednog od svojih najboljih igrača ove sezone, Edena Hazarda, Chelsea je u finale ušao kao blagi favorit, s obzirom na činjenicu da su ipak aktuelni prvaci Evrope.

Chelsea je postao četvrti klub u historiji koji je kompletirao osvajanje tri velika evropska trofeja Kup/Liga prvaka, Kupa Pobjednika Kupova i Kup UEFA/Evropska liga. To je do sada uspjelo Juventusu, Ajaxu i Bayernu.

Utakmica je počela napadom Benfice, gdje je u drugoj minuti susreta Oscar Cardozo glavom pucao pored gola. U sedmoj minuti je igra privremeno zaustavljena zbog povrede Ramiresa (Chelsea), koji se odmah vratio u igru.

Chelsea u devetoj minuti neuspješno pokušava napasti mrežu Benfice, ali neuspješno. Fernando Torres bio je u ofsajdu. Nakon toga Benfica nastavlja napadati ka mreži Chelseaja. U 14. minuti igrač Chelseaja Oscar dobija žuti karton.

Oscar u 27. minuti pokušava postići gol za Chelsea, ali napad biva zaustavljen. Benfica u 32. minuti nastavlja napadati ka mreži Chelseaja.

Frank Lampard u 38. minuti upućuje udarac, ali ne uspijeva. Igrana je minuta sudijske nadoknade u kojoj je Garay (Benfica) zaradio žuti karton, a Lampard je još jednom bezuspješno pokušao pogoditi za Chelsea.

Benfica izvodi početni udarac u drugom poluvremenu, a već u 50. minuti njihov igrač Nicolas Gaitan puca ka golu, ali neprecizno. Chelsea napada u 53. minuti, ali je napad zaustavljen, jer se Ramires našao u ofsajdu.

Benfica napada u 58. minuti i Eduardo Salvio izvrsno puca glavom. Međutim odbrana Chelseaja je spriječila pogodak, a Fernando Torres ih kažnjava golom za Chelsea u 59. minuti.

Luisao (Benfica) dobiva žuti karton u 62. minuti, a minut kasnije Mata (Chelsea) neuspješno puca ka golu. Pokušava u 66. minuti i David Luiz (Chelsea), ali sa istim rezultatom.

Dosuđen je penal za ekipu Benfice i Oscar Cardozo izjednačava rezultat na 1:1 u 68. minuti.

Cardozo (Benfica) i u 82. minuti napada na mrežu protivnika, ali je njegov udarac zaustavljen. Minut kasnije i Jardel (Benfica) pokušava pogoditi glavom, ali ne uspijeva.

Chelsea u 85. minuti kreće u kontranapad te pokušavaju i Ramires i Cahill, ali bez uspjeha. Igrane su tri minute sudijske nadoknade. Branislav Ivanović glavom pogađa za Chelsea u 90. minuti i podiže rezultat na 2:1.

Finale Evropske lige:

Chelsea - Benfica 2:1 (Torres 59, Ivanović 93/ Cardozo 68 - penal)