Legenda za legendu
68

Čelnici Barce prelomili nakon ispadanja iz Lige prvaka, pronašli su i Xavijevog nasljednika

D. P.
Marquez već vodi drugi tim u klubu (Foto: FC Barcelona)
Marquez već vodi drugi tim u klubu (Foto: FC Barcelona)
Čelnici Barcelone donijeli su odluku da odustanu od Xavija Hernandeza i potraže novog trenera nakon ispadanja ekipe iz Lige prvaka od Paris Saint Germaina.

Legenda kluba Xavi Hernandez prije dva mjeseca najavio je odlazak iz Barcelone na kraju sezone. Međutim, u katalonskom klubu vršili su pritisak na slavnog veznjaka da ostane u klubu i obavljali su brojne sastanke kako bi ga nagovorili da promijeni svoju odluku.

No, nakon jučerašnjeg ispadanja iz Lige prvaka od Paris Saint Germaina i poraza u revanšu četvrtfinala rezultatom 4:1, u Barceloni su odlučili da odustanu od nagovaranja Xavija i potraže sreću s nekim novim trenerom.

Španski i evropski mediji navode danas da bi Xavija Hernandeza na klupi Barcelone trebao naslijediti još jedan proslavljeni nogometaš ovog kluba, nekadašnji reprezentativac Meksika Rafa Marquez.

Marquez trenutno vodi B ekipu Barcelone i dugo je smatran kao moguće privremeno rješenje za klupu prvog tima Barcelone, ukoliko Xavi zaista odstupi. Međutim, od jutros su se stvari promijenile i Meksikanac bi vrlo lako mogao postati permanentno rješenje za Katalonce.

Ugledni ESPN iz više izvora navodi da su i dalje među kandidatima Hansi Flick i Thomas Tuchel, ali da je Marquez znatno ispred njih po šansama da preuzme klupu jer ga vide kao dugoročno rješenje.

Također, Marquez je dobra opcija i s finansijske strane jer klub zbog brojnih dugovanja nije u mogućnosti obećati ozbiljnija ulaganja u igrački kadar, a to znači da će teže "pasti" dogovor s nekim eminentnijim trenerskim imenom. S druge strane, Marquez bi pristao na sve uvjete jer je već u klubu.

Podsjetimo, Xavi je isključen zbog žestokih protesta protiv sudije u duelu protiv PSG-a. Upravo je arbitra Istvana Kovacsa proglasio krivcem za ispadanje njegovog tima.

"Crveni karton je odlučio ovaj dvomeč. Sudija je bio izuzetno loš, nije trebao isključiti Arauja. Inače ne pričam o sudijama, ali ovaj put moram. Šteta je što radimo naporno i onda nam sudija uništi cijelu sezonu. Da sudija nije izmislio crveni karton, izbacili bismo PSG jer smo bili bolji 11 na 11", rekao je Xavi nakon utakmice.