Novo pravilo
360

Čeferin zaprijetio: Svi će morati ugostiti reprezentaciju Kosova

Klix.ba
Aleksandar Čeferin (Foto: EPA-EFE)
Aleksandar Čeferin (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Evropske nogometne asocijacije (UEFA) Aleksandar Čeferin u Bakuu je izjavio kako će sve države članice UEFA-e morati ugostiti reprezentaciju Kosova.

Čeferin je naveo kako će Nogometni savez Kosova morati biti primljen sa svim svojim obilježjima, a u suprotnom su moguće posljedice.

"Pravila nalažu svim timovima da moraju prihvatiti igranje protiv reprezentacije ili klubova s Kosova, ukoliko žrijebom tako bude određeno, kako na njihovoj teritoriji, tako i na teritoriji Kosova", rekao je Čeferin.

Odluka bi trebala da se odnosi na pojedine države koje nisu priznale državnost Kosova, ali novo pravilo nije posebno odredilo šta će se dogoditi ukoliko plasiraju na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Naime, Euro će se, između ostalih, igrati i u Španiji, koja ne priznaje Kosovo, a države domaćini tog takmičenja bit će Azerbejdžan, Rumunija i Rusija, koje imaju stav istovjetan španskom.

Španija je posebno izdvojena iz te grupe pošto je apostrofirana kao uzrok za takvu odluku jer je odbila ugostiti kosovsku reprezentaciju za igrače mlađe od 17 godina u februaru ove godine.