Nadmašio legendarnog Zubizarretu
0

Casillas postao rekorder u remiju Španaca

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iker Casillas, 30-godišnji golman Reala i španske reprezentacije, upisao je rekordni, 127. nastup u dresu "Furije" u remiju 2-2 s Kostarikom u prijateljskoj utakmici u San Joseu.

U subotu je Casillas u porazu svoje reprezentacije na Wembleyju od Engleske 1-0 uknjižio 126. nastup za Španiju. Time je izjednačio rekord po broju nastupa za "Furiju" koji je dotad samostalno držao nekadašnji golman Andoni Zubizarreta. U San Joseu je i nadmašio Zubizarretu.

Za seniorsku špansku selekciju Casillas je debitirao dalekoga 3. juna 2000. godine u prijateljskom meču protiv Švedske u Göteborgu.

Večer u kojoj je ostvario rekord Casillas neće pamtiti po dobrome. Ne samo zbog neočekivanog podbačaja svjetskih i evropskih prvaka, koji su do 83. minute gubili s 2-0, ali su na kraju ipak izbjegli poraz, već i zbog toga što je upravo on bio direktni krivac za prvi gol domaćina u 31. minuti. Umjesto da ispuca loptu, Casillas ju je pokušao iznijeti, no, učinio je to nespretno, pa mu je Randall Brenes oduzeo loptu, jednom ga fintom prevario, a onda prebacio loptu preko njega i smjestio je u preznu mrežu.

U 42. minuti je Joel Campbell poentirao za 2-0. Španci su oba pogotka postigli u završnici. U 83. minuti je David Silva smanjio na 2-1, a konačni rezultat postavio je David Villa u trećoj minuti sudijske nadoknade. Casillas je odigrao samo prvo poluvrijeme, a u nastavku ga je zamijenio Victor Valdes.

Izuzetno loše stanje terena vjerovatno u očima navijača Španije neće biti baš neko dobro opravdanje za drugi uzastopni podbačaj prve svjetske nogometne nacije. Španska reprezentacija je s Casillasom u sastavu upisala 92 pobjede, 22 remija i 13 poraza. Xavi Hernandez je protiv Kostarike upisao svoj 107. nastup za Španiju. I on je, kao i Casillas, odigrao samo prvo poluvrijeme...

Prijateljska utakmica:

Kostarika – Španija 2-2 (Brenes 31, Campbell 42 / Silva 83, Villa 90+3)