Nogomet
0

Bruno Akrapović: Moramo detaljno analizirati protivnike, Zmajevi mogu daleko dogurati

Piše: D. B.
Bruno Akrapović
Bruno Akrapović
Bivši reprezentativac BiH Bruno Akrapović smatra da je grupa F na Svjetskom prvenstvu u Brazilu naredne godine ipak povoljna za reprezentaciju BiH, koja će snage odmjeriti sa Argentinom, Nigerijom i Iranom. On vjeruje da naš državni tim može ostvariti zapažen rezultat.

Akrapović je u razgovoru za portal Klix.ba komentarisao jučerašnji žrijeb u Brazilu.

"U grupi A su favoriti Brazil i Hrvatska. Brazil je prejak za sve, a Hrvatskoj minimalnu prednost nad Meksikom dajem zbog igrača koji igraju u velikim klubovima. Kamerun teško da može nešto napraviti. Grupa B ima apsolutne favorite, a to su Španija i Holandija, Kada je riječ o grupi C, šanse dajem Grcima i Japancima jer znaju igrati na rezultat, pogotovo je to slučaj s Grcima. Grupa D je zaista snažna, ali su u prednosti Italija i Urugvaj. Italija je superjaka, a Urugvaj će znati iskoristiti klimatske razlike. U grupi E na prvoj i drugoj poziciji nakon grupne faze vidim Francusku i Švicarsku, koje su kvalitetnije od Ekvadora i Hondurasa. U našoj grupi F imamo velike šanse, iako smo mogli i bolje proći, ali i gore. Argentina je sigurno favorit, ali možemo proći pored Nigerije i Irana. Nigerija je tvrd orah i imaju fizički i tehnički jake igrače. Oni igraju na rezultat. Iran nema kvalitet za ovu grupu. U grupi G su favoriti Njemačka i Italija, a u grupi H su to bez sumnje Belgija i Rusija", osvrnuo se na žrijeb Akrapović.

Kada je riječ o potencijalnim reprezentativcima, on smatra da treba dovesti nekog ko to zasluži i ko će zaista ojačati tim, a ne dovoditi igrače koji neće imati svoju svrhu u ekipi, koja je već jedna funkcionalna cjelina. Istakao je važnost detaljne analize protivnika.

"Nije nužno na silu tražiti pojačanja jer nam je upravo ovo zajedništvo ekipe donijelo plasman na SP u Brazil. Ako se pojavi kvalitetan igrač, treba ga pozvati. Iskustvo je važno jer se iskusan tim zna postaviti u pravo vrijeme i na pravi način. Primjer za to su Italija i Njemačka. Što se nas tiče, moramo svakog protivnika i utakmicu detaljno analizirati. Zmajevi mogu daleko stići, u to sam siguran i vjerujem selektoru Safetu Sušiću. Navijači će nam također biti potrebni i nadam se da ćemo dugo sanjati i uživati u Brazilu. Svima želim puno sreće", rekao je Akrapović.

Izdvojio je svoje favorite za osvajanje Mundijala.

"To su Njemačka, Italija i Španija", završio je Akrapović