Nogomet
0

Brazilci slave Ronalda koji je spreman za nove izazove

Totalsport
Ronaldo (Foto: AP)
Ronaldo (Foto: AP)
Odlazak nogometnog velikana Ronalda u penziju i dalje je središnja tema svih sportskih priča u Brazilu. On već kuje planove za budućnost.

Od brazilskog predsjednika, bivših saigrača i trenera, pa do medija i navijača, svi u Brazilu odaju dužno poštovanje i slave veličanstvenu karijeru Ronalda, koju je ovaj okončao nakon 18 godina jer više nije mogao fizički izdržati zahtjeve igre.

''Hvala ti, o fenomeno'', naslov je teksta u O Globu.

Ronaldo kaže da neće u trenere, ali ne planira ni nestati iz svijeta sporta. Ostat će aktivan u svojoj sportsko-marketinškoj agenciji i nastavit će partnerstvo s mnogim sponzorima koje je doveo u svoj klub Corinthians, posljednji za koji je nastupao u karijeri.

"Bit ću neka vrsta Corinthiansovog ambasadora. Nastojat ću slavu njegovog imena što više širiti širom svijeta i pokušat ću donijeti još više novca u klub. Počet ću polako, jer sam gotovo 20 godina radio istu stvar. No, već ću se nekako prilagoditi", izjavio je slavni 34-godišnji as.

Dodao je da će osnovati instituciju koja će pomagati siromašnoj djeci i tinejdžerima u predgađu Rio de Janeira, u kojem je i sam odrastao.

U međuvremenu, povodom Ronaldovog odlaska sa scene su se oglasile i druge velike zvijezde brazilskog nogometa.

"Štagod Ronaldo bude radio u budućnosti, želim mu puno uspjeha i sreće. Siguran sam da će biti 'fenomeno' i u svojoj novoj karijeri. Bio je najbolji igrač kojeg sam ikada vidio. Kada putujete po svijetu, uvijek svi pričaju o Peleu i Ronaldu", kaže Kaka.

Romario, koji je blistao 1994. godine na Svjetskom prvenstvu u SAD-u, kada je Ronaldo bio tinejdžer u reprezentaciji, također mu je odao priznanje.

"Nedostajat će mi. Nećemo više moći gledati jednog od najboljih igrača u historiji nogometa", kaže Romario.

Slično je govorio i Ronaldinho.

"Bio mi je idol, u svemu me inspirisao. Zahvaljujući njemu Brazil je bio prepoznatljiv diljem Evrope. Teško mi je pojmiti da odlazi u penziju. Tužan sam zbog toga".