Nogomet
10

Brazil prvi četvrtfinalista SP-a: Nakon jedanaesteraca savladali hrabre Čileance

Piše: Am. Dž.
(Foto: EPA)
Odigrana je prva utakmica osmine finala SP-a u kojoj je Brazil slavio protiv Čilea nakon izvođenja jedanaesteraca ukupnim rezultatom 4:2. Regularni tok utakmice završen je rezultatom 1:1. Heroj Brazilaca bio je golman Julio Cesar koji je Čileancima odbranio dva penala i tako pomogao svojoj reprezentaciji da se plasira u četvrtfinale SP-a.

Brazilci su bolje otvorili utakmicu i zaprijetili preko Marcela već u petoj minuti, ali njegov šut je bio neprecizan.

Inicijativa domaćina SP-a se isplatila u 18. minuti kada je iz kornera ubacio Neymar, a David Luiz dobro reagovao i pospremio loptu u mrežu za veliko slavlje brazilskih navijača.

U 22. minuti iz slobodnog udarca loptu je u šesnaesterac ubacio Marcelo Diaz. Međutim, odbrana Brazila je otklonila opasnost.

Čileanci, koji su svojim načinom igre osvojili srca navijača širom svijeta, dolaze do izjednačenja u 32. minuti preko Alexisa Sancheza, koji je nakon greške u odbrani Brazila pucao u lijevi donji ugao i pogodio. Rezultatom 1:1 završeno je prvo poluvrijeme.

U drugom poluvremenu Brazil postiže pogodak u 55. minuti, ali je gol poništen jer je Hulk igrao rukom.

Čile je propustio veliku šansu u 64. minuti preko Aranguiza. On je pucao iz prve, ali je golman Brazila to nevjerojatno obranio. Regularni tok utakmice završen je rezultatom 1:1.

Brazil je imao najbolju šansu u prvom produžetku. Naime, u 100. minuti Jo je primio odličnu loptu i šutirao, ali je odbrambeni igrač Čilea blokirao šut. Zaprijetio je i Hulk u 104. minuti, ali prvi produžetak je završen bez promjena.

Dani Alves je u 112. minuti primio loptu i pokušao šutirati iz daljine, ali na njegovu nesreću, udarac je otišao visoko iznad gola.

U posljednjoj minuti meča Čileanci su propustili veliku šansu za pobjedu. Pinilla pogađa prečku i utakmicu su odlučivali jedanaesterci.

Tokom izvođenja jedanaesteraca junak Brazila bio je golman Julio Cesar koji je odbranio šuteve Pinille i Sancheza.

Nakon što je Čileanac Jara pogodio stativu, slavlje brazilskih navijača je moglo početi.

Osmina finala SP-a:

Brazil - Čile 1:1 (4:2 nakon jedanaesteraca)