Pozitiva(c) dana
0

Bratislava je dokaz da "zmajevi" mogu, znaju i hoće

Sarajevo-x.com
Reprezentacija Bosne i Hercegovine u fudbalu u Bratislavi je protiv Slovačke odigrala najbolju utakmicu pod dirigentskom palicom legendarnog asa sa Koševa Safeta Sušića. Pobjedom je vraćen mir u svlačionici, a u navijačima se ponovo probudila nada u uspješne kvalifikacije za EURO 2012.

Velika gostujuća pobjeda sa 2:3 protiv reprezentacije koja je na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici bila među 16 najboljih stigla je u pravi čas. Nakon bolnog poraza bez ispaljenog metka na Koševu protiv Francuza i remija sa Albanijom u Tirani, atmosfera u reprezentaciji dovedena je do usijanja. Među igračima su se pojavili tabori, Sušić je ušao u otvoreni sukob sa novinarima, koji su opet otvoreno pozivali na njegov odlazak.

"Zmajevi" preokrenuli protiv Slovaka za važnu pobjedu

Pobjeda protiv Slovaka mogla bi biti najava vraćanja "zmajeva" na pravi kolosijek. Igrači su na terenu bili jedinstveni, borbeni i rastrčani. Još je važnije da su takvu igru uspjeli krunisati sa tri lijepa gola čime su pokazali da još uvijek mogu i znaju igrati lepršavo i efikasno.

Posebno raduje prvi pogodak Harisa Medunjanina, kojem je Sušić nakon Ćirinog šikaniranja pružio novu priliku. Veznjak Maccabija iz Tel Aviva u Albaniji je odigrao dobar meč, a protiv Slovaka je postigao lijep pogodak za izjednačenje. Kod trećeg je gola Medunjanin idealno uposlio Edina Džeku.

Sjajni napadač Wolfsburga postigao je svoj 17. gol u plavo-bijelom dresu, čime se poravnao sa velikim Sergejom Barbarezom na drugom mjestu najboljih strijelaca reprezentacije svih vremena.

Bratislava je dokaz da ova generacija "zmajeva" može igrati dobro i pobijeđivati. Za veliki rezultat potrebno je jedinstvo svih snaga u i oko reprezentacije, hrabrost i malo sreće, a onda ni Ukrajina i Poljska neće ostati nedosanjani san.