Uspjesi naših ljudi
0

FOTO / Bosanac Enis Radončić skaut londonskog Chelseaja

Razgovarao: Edin Isanović
Sarajlija Enis Radončić je skaut londonskih "plavaca". Rođen je u glavnom gradu BiH 1978, sa porodicom je 1995. preselio u Švedsku gdje se počeo profesionalno baviti nogometom. Prijatelj je sa dvojicom Zlatana, Ibrahimovićem i i Muslimovićem, a nedavno je u Chelsea uspio odvesti četrnaestogodišnjeg talenta porijeklom iz Banje Luke.

Enis Radončić je devedesetih bio najbolji veznjak druge švedske lige i ključna karika u ulasku svoga kluba u elitno takmičenje.

Po okončanju profesionalne karijere, okreće se menadžerskom poslu. Iz zabave igra za švedskog trećeligaša, klub Lärje Angered. Ovaj tim razvio je odličan sistem rada sa mladim talentima, pa je uloženi trud doveo do uspjeha: samo Chelsea je kupio trojicu. A sve se desilo neočekivano.

Radončić s Essienom
Radončić s Essienom
Veliki talenat

"Jednoga dana menadžer iz Danske, koji radi za Chelsea, došao je u naš klub i rekao da su zainteresovani za usluge jednog mladog igrača. Još interesantnije je što se radi o četrnaestogodišnjem nogometašu rođenom u Švedskoj čiji su roditelji iz Banje Luke. Ugovor sa aktuelnim prvacima Engleske potpisat će poslije Nove godine. Identitet vam ne smijem otkrivati", kaže Radončić za Sarajevo-x.com.

Pitamo ga da li možemo očekivati da se ne ponovi slučaj Zlatana Ibrahimovića i mladić zaigra za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, Radončić kaže kako će lično učiniti sve da se to desi, iako je ubijeđen na i Šveđani razmišljaju na isti način jer se radi o zaista velikom talentu.

Radončić s Lampardom
Radončić s Lampardom

"Osim njega ‘londonski plavci’ su kupili još dva mlada igrača iz našeg pogona. Jedan im se toliko svidio da su mu ponudili sav luksuz u Londonu, gdje je preselio sa roditeljima", kaže Radončić za naš portal, dodajući kako trenutno radi kao skaut Abramovičevog tima te da je upoznao najveće zvijezde aktuelnog engleskog prvaka.

"To znači da u svakom trenutku mogu preporučiti nekog igrača i da će ga oni pozvati na probu. Nedavno sam boravio u njihovom kampu, koji je udaljen sat i pol vožnje od Londona. Na ulazu je velika kapija i niko ne može ući bez odgovarajuće kartice. Obezbjeđenje je strogo. Tu sam boravio sedam dana. Imali smo predavanja svaki dan. Vidio sam kako radi jedan vrhunski klub, sve funkcioniše profesionalno, svi detalji su definisani", priča Enis.

Radončić s Terryjem
Radončić s Terryjem
Anelka se posvetio vjeri

Otkrio nam je i neke detalje o planetarnim nogometnim zvijezdama.

"Na mene je veliki dojam ostavio Malouda. Bio je super, voli se šaliti. On ih zabavlja na treningu. Ispričat ću vam još jedan detalj. Naime, kada je menadžer iz Danske pokazao Terryju tetovažu sa njegovim imenom na ramenu, kapitenu su oči bile pune suza. Razgovarao sam i sa Drogbom koji mi je poklonio rukavice. Najviše sam pričao sa reprezentativcem Srbije Ivanovićem koji je pomalo bio začuđen kada sam mu prišao i počeo razgovarati na našem jeziku. Pitao me je kako sam dospio u kamp. Uglavnom, sve je bilo za pohvalu. Anelka je povučen i dosta se posvetio vjeri. Ne priča puno", otkriva nam Radončić.

Pitali smo ga postoji li mogućnost da nekog od mladih talenata iz BiH odvede na probu u Chelsea.

"To je moguće, ali zaista moraju biti talenti. Recimo, ako bi to bio promašaj, onda bi teško više iko dobio novu šansu", zaključio je Radončić.