Zvonko Petrović
0

"Aletića su tražili Zagreb i Dinamo, ali on u maju odlazi u Barcelonu"

Razgovarao: Edin Isanović
Elvedin Aletić
Elvedin Aletić
U intervjuu za portal Sarajevo-x.com Ešref Hadžić, sportski radnik, koji je trideset godina u nogometu, skrenuo je pažnju na Elvedina Aletića. On je tada napomenuo kako se radi o izuzetnom talentu koji bi u maju naredne godine trebao otputovati u kamp Barcelone. Relevantna nogometna lica pomenutom igraču previđaju blistavu budućnost.
Elvedin Aletić
Elvedin Aletić
Kako bi saznali što više informacija kontaktirali smo Zvonka Petrovića, menadžera koji živi u Švicarskoj, a osnovao je nogometnu školu u Dubokom Potoku pored Srebrenika. Ona nosi naziv Akademija sportske karijere.

U uvodu nas je informisao o svojim aktivnostima vezanim za najvažniju sporednu stvar na svijetu.

"Malo sam razmislio i došao na ideju da u BiH otvorim školu nogometa, smatrajući da je novac koji sam do tada ulagao u igrače, koji su išli na probu, bolje investirati na taj način. To se desilo 2007. godine. Svakako treba istaći da su mi pomogli dvojica prijatelja. Počeli smo istovremeno na tri različita mjesta. Sa radom u Dubokom Potoku gdje je bilo oko 100 polaznika, na Husinu, gdje je bilo oko 30 i na Kiseljaku sa 40 polaznika. Investicija je bila velika, jer sam istovremeno morao nabaviti iste rekvizite tri puta. Sve sam izdržao nadajući se da mogu uspjeti prodati igrača, ako ga od malih nogu odgojim i sa kvalitetnim trenerima nečemu naučim. Moram priznati da sam djelimično i uspio."

Na pitanje koliko trenutno broje polaznika, odgovara:

“Momentalno brojimo oko 70 članova od kojih će sigurno njih devet ili deset igrati profesionalno. U to sam ubijeđen. Sada traje reorganizacija. U sljedećih petnaest dana odlučit ćemo kako nastaviti rad i pod kojim finansijskim uslovima i organizacijom."

Petrović nam je pružio dodatne informacije o igraču koji bi karijeru mogao nastaviti u katalonskom ponosu.

"Od trenutka kada je osnovana škola, a to se desilo 7. marta 2007. godine, Elvedin Aletić je pristupio nama. Stigao je iz NK Gradine iz Srebrenika. Nakon pola godine brojni treneri su u njemu vidjeli nešto što drugi nisu imali. Preko prijatelja iz Sarajeva, Dine Handžara, stupio sam u kontakt sa NK Zagrebom. Oni su ga u junu prošle godine pozvali na probu. Kasnije su igrali turnir u glavnom gradu Hrvatske, a Elvedin je izabran za najboljeg igrača. ‘Pjesnici’ su bili izuzetno zainteresovani za njegove usluge. Ponudili su mu školovanje, stipendiju, stan i hranu. Ja sam porazgovarao sa njegovim roditeljima. Zajedno smo odlučili da sačekamo još malo, jer smo svjesni da Elvedin vrijedi puno više. Kasnije je i Mamić iz Dinama zvao nekoliko puta i ponudio isto što i njihov gradski rival."

Za kraj je otkrio kako je došlo do kontakata sa Barcelonom.

“Uspio sam preko prijatelja iz Turske, koji živi u Švicarskoj, razgovarati na tu temu. Predložio mi je da Aletića pošaljemo u Barceloninu akademiju, gdje igra njegov sin. Sve je organizirano za kraj maja iduće godine. Iskreno, vjerujem da će se Elvedin još više zalagati i spremati i na kraju karajeva zadovoljiti potrebe aktuelnih prvaka Španije. Zaista se radi o vanserijskom igraču koji dobro barata sa obje noge. U njemu će reprezentacija BiH puno dobiti, u to budite sigurni", završio je razgovor za naš portal Zvonko Petrović.