Naljutio mnoge
21

Bonucci šokirao javnost: Za rasističke uvrede kriv je i Kean

Klix.ba
Leonardo Bonucci i Moise Kean (Foto: AFP)
Leonardo Bonucci i Moise Kean (Foto: AFP)
Nogometaši juventusa sinoć su savladali Cagliari u 30. kolu Serie A, no glavna tema na Apeninima jerasističko vrijeđanje tamnoputih igrača Stare dame.

Tokom svih 90 minuta na Sardegna Areni domaći navijači su rasistički vrijeđali Moisea Keana i Blaisea Matuidija. Nakon meča u njihovu zaštitu su stali saigrač Miralem Pjanić i trener Massimiliano Allegri, ali ne i zamjenik kapitena Leonardo Bonucci.

"Kean i Matuidi su razočarani. Ovo je druga godina da Matuidi dolazi na Sardiniju i da se ove scene dešavaju, a tome treba stati ukraj i ljudi koji nešto odlučuju i imaju pravo glasa moraju nešto uraditi. Momci su tužni, rasizmu treba stati ukraj", kazao je Pjanić, dok je Allegri dodao:

"Matuidi i Kean su bili pametni, što je bitno u ovakvim situacijama. Nema opravdanja za ovo što se desilo, smatram da utakmicu treba prekinuti pa opet početi, jer to nije uradio cijeli stadion, već imbecili koji rade stvari van svake pameti. Potrebne su nam kamere kako bismo ih pronašli".

No, Bonucci je šokirao svjetsku javnost izjavivši kako pola krivice za vrijeđanje snosi Kean koji je nakon što je postigao pogodak za 2:0 došao pred navijače koji su ga vrijeđali cijelu utakmicu i raširio ruke.

Kean je pogodak proslavio pred navijačima koji su ga vrijeđali (Foto: EPA-EFE)
Kean je pogodak proslavio pred navijačima koji su ga vrijeđali (Foto: EPA-EFE)

"Mi smo profesionalci i ne bismo trebali provocirati nikoga. Kean to nije smio napraviti, niti su navijači smjeli njega vrijeđati. Krivica je 50:50", rekao je Bonucci nakon čega su reagovali mnogi igrači koji su zgroženi njegovom izjavom.

"Šokiran sam. Umjesto da brani mladog saigrača on izjavi ovo. Bonucci, imaš sreće što ja nisam tamo!", poručio mu je Mario Balotelli.

"Krivica 50:50??? Samo se mogu nasmijati na to", napisao je Raheem Sterling.

"Razočaran sam tvojom reakcijom. Još si i kapiten Juventusa! Momak ima pravo slaviti pogodak kako želi. To je momak koji sa ogromnim ponosom igra za svoju zemlju, za Italiju. Nećemo šutjeti, recimo ne rasizmu", poručio je Memphis Depay.