Nogomet
102

Bolić za Klix.ba: Sušić zna šta radi, ne treba stvarati negativnu atmosferu

Piše: Edin Isanović
Elvir Bolić (Foto: Klix.ba)
Elvir Bolić (Foto: Klix.ba)
Elvir Bolić, nekadašnji nogometni reprezentativac BiH govorio je za Klix.ba o spisku igrača koji će braniti boje naše države na Mundijalu u Brazilu, otvaranju nogometne akademije u glavnom gradu BiH i prvoj finalnoj utakmici Kupa BiH između Čelika, čiji je dres nosio, i Sarajeva. Jedan od najboljih strijelaca Zmajeva istakao je na početku kako je nezahvalno komentarisati selektorov spisak.

"Šef državnog tima pozvao je igrače koje je mislio da treba. Siguran sam da ih je pratio. Smatram da je od svih nas najupućeniji i imena koje je pozvao na neki način je posmatrao i donio zaključak da je to najbolje. Od 24 nogometaša možda će maksimalno njih 15 igrati. Ostalo su nijanse koje selektor najbolje zna. Mislim da će i u drugim reprezentacijama biti istih slučajeva. No, mi razmišljamo samo o nama. Recimo, Argentina ili Španija imat će iste probleme. Imaju oko 100 nogometaša, a treba izabrati 24 koji to zaslužuju. Ipak, sam odlazak na Mundijal je veliki uspjeh. Treba pričati o ljepšim stvarima“, kazao je popularni Bola.

Dodao je kako je Safet Sušić ispao korektan prema Rahimiću.

"Volio bih da je Elvir unutra jer je prošao kvalifikacije, ali je selektor povukao korektan potez. Bit će u stručnom štabu i to je odlično. Meni je to sve OK i smatram da ne treba stvarati negativnu atmosferu. Mjesec dana trebamo pričati o dobrim stvarima, a ne gledati kako će se poljuljati atmosfera. Moramo biti sretni što ćemo gledati svoj državni tim na najvećoj smotri nogometa“, potcrtava bivši napadač bh. nacionalnog tima.

Ivici Osimu su prigovarali na spisku za Mundijal u Italiji

Bolić kaže kako je u nekadašnjoj nogometnoj reprezentaciji Jugoslavije bilo identičnih rasprava oko reprezentativnog spiska za velika takmičenja.

"Sjećam se da u jednom momentu nije bilo upravo Papeta, Savičevića i drugih velikih zvijezda. Puno se raspravljalo o tome. Pamtim da se mnogo prigovaralo tadašnjem selektoru Ivici Osimu kada je objavio putnike za Mundijal u Italiji '90. Njemu su zamjeralo kako ima previše igrača iz BiH. Ipak, na kraju selektori odgovaraju za rezultat i stoje iza toga. Prevelike se frka digla oko Tina Sušića bez ikakve potrebe. Nije ni Safetu lako, niti jednostavno“, kaže naš sagovornik.

Na pitanje da li je trebao povesti još jednog napadača, Elvir kaže.

"Sigurno Pape ima svoje razloge. On najbolje zna kako će igrati, možda sa jednim špicem. Relano, možda tu jeste oskudno, ali ima i drugih opcija o kojima je šef državnog tima razmišljao“.

Bolić apostrofira kako će uskoro u glavnom gradu BiH početi sa radom nogometna akademija za nadarene mlade igrače.

"To je već krenulo. Došao sam u kontak sa nekim ljudima koji su zainteresovani da se napravi lijepa priča povezana sa nekoliko zemalja. No, imam problema što se tiče lokacije. Sarajevo je oskudno sa prostorom za teren. Treba veliki komad zemlje i sve je to za takve projekte vrlo teško. No, želimo to pokrenuti, a obećana je pomoć i nekoliko sponzora. Trebat će malo vremena, sve ostalo radimo osim te lokacije koju još nismo riješili, a to nam je najvažnije. Na ovim prostorima ima talentovana djece i realizacija ovog plana bi mene ispunila“, tvrdi nekadašnji napadač koji je ostavio veliki trag u turskom Fenerbahceu.

Vrijeme je za trofej Čelika

Elvir je napomenuo kako je upravo zbog nogometne akademije nedavno u Sarajevu boravio bivši napadač turske reprezentacije Hakan Šukur.

"On će polovinom maja ponovo doći u grad na Miljacki. Najvjerovatnije ćemo napraviti utakamicu u kojoj će snage odmjeriti moja reprezentativna generacija sa njegovom. Podsjetimo, oni su bili treći na svijetu. Planirano je da se igra 17. maja u Skenderiji, a da potom na Koševu posmatramo uzvratni susret finala Kupa BiH. Poslije toga bi organizovali zajedničko druženje, a kasnije bi mi putovali njima na megdan u Istanbul. Naredne sedmice to bi trebalo biti i zvanično“.

Na kraju je Bola prokomentarisao i prvi finalni okršaj Kupa BiH.

"Drago mei je što je poslije dugo godina Čelik došao u situaciju da osvoji trofej. Bit će to okršaj velikih klubova. Sarajevo ima dosta dobru ekipu i žele sezonu završiti sa osvojenim kupom. Mislim da će biti dvije dobre utakmice. Svakako, ponikao sam u Čeliku i bio bih sretniji da oni to osvoje. Zenica predugo čeka slavlje. Vjerujem da će na terenu i tribinama biti korektno“, zaključio je Bolić.