Nekadašnji Zmaj
112

Bolić za Klix.ba: Nije bitna samo reprezentacija, imamo mnogo problema u bh. nogometu

Piše: N. Kustura
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Trebamo se pozabaviti problemima zbog kojih je bh. nogomet u silaznoj putanji, a ne samo time hoće li naša reprezentacija otići na veliko takmičenje, rekao je između ostalog u razgovoru za portal Klix.ba nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine Elvir Bolić.

Naš proslavljeni napadač je uoči kvalifikacionog meča s Belgijom, koji se igra u subotu, skrenuo pažnju na to da je problem u bh. nogometu puno veći od pitanja koje je trenutno preokupacija većine navijača i sportskih radnika.

"Najsretniji bih bio kada bi se utakmice reprezentacije igrale u više gradova. To bi značilo da svi stadioni ispunjavaju uslove. Tada bi i naša liga napredovala. Trebamo se malo time pozabaviti, a ne samo time hoće li naša reprezentacija otići na veliko takmičenje. Problem u našem nogometu je puno dublji od toga. Sramotno je da jedan glavni grad nema stadion koji ima uslove za održavanje reprezentativne utakmice. Takve stvari su osnovne da bi nekad u budućnosti nastavili trend koji trenutno imamo. Međutim, kako stvari stoje, naša selekcija će biti prosječna, jer se ne radi dobro za budućnost bh. nogometa. Sve se gleda kroz 'A' reprezentaciju. Klubovi su u lošem položaju i ne mogu proći više od jednog pretkola u evropskim takmičenjima. S druge strane, ekipe iz regiona igraju grupne faze. Kod njih su napravljeni stadioni i uslovi u klubovima su znatno popravljeni. Mi radimo naopako. Samo gledamo hoćemo li pobijediti Belgiju, bez obzira na to što nemamo stadion koji ispunjava UEFA-ine uslove. Poslije ćemo zaboraviti utakmice naše Premijer lige, koje gleda prosječno 1.000 navijača. To je žalosno. Mislim da se treba posvetiti i nekim drugim stvarima osim naše 'A' reprezentacije, jer ima i drugih bitnih stvari", rekao je Bolić.

Motiv Belgijanaca

Nekadašnji napadač smatra kako su posljednji rezultati, kada se sve sagleda, ispali čak i dobri za bh. selekciju, jer odlučuje sama o sebi.

"Igramo kući utakmicu protiv jake selekcije, ali selekcije koja je osigurala plasman na Mundijal. Sigurno je da nam neće pustiti, ali neće ni zapeti sto posto. Sve je na nama i ako momci odigraju meč na visokom nivou mislim da možemo da pobijedimo Belgiju, jer smo je pobjeđivali i u težim situacijama, kada je njima trebalo. Imamo dobre igrače, dosta njih je u dobroj formi. Izostanak Pjanića je negativna okolnost, ali mislim da Belgija, koliko god da su to profesionalci, neće odigrati onu utakmicu pod moranjem da naprave dobar rezultat. Ako se postavimo dobro, budemo imali želju, napravimo pritisak i od prve minute krenemo 'muški', imamo šansi. Belgijanci igraju u velikim klubovima i možda neće izgarati kako se ne bi povrijedili pa je možda to naša šansa da ostvarimo cilj", istakao je nekadašnji nogometaš koji se proslavio igrajući u Turskoj.

Pozitivni šok

Bolić je uporedio ekipu Belgije dok je on bio aktivan reprezentativac i današnju selekciju.

"Sve je drugačije u odnosu na prijašnja vremena, od Belgije do naše ekipe. Imaju kvalitetnu ekipu i to pokazuju već dugi niz godina. Ipak, nikako da naprave iskorak i ostvare neki veliki rezultat na velikim takmičenjima iako igrački spadaju među pet najboljih ekipa na svijetu. Bilo je i ranije dobrih igrača u njihovoj selekciji, ali sada su mnogo jači. S druge strane, ova naša generacija ima prednost da je otišla na veliko takmičenje, tako da nemaju taj pritisak koji smo mi uvijek imali. Ipak, sada je problem to breme da kada ne odeš na veliko takmičenje to se smatra neuspjehom. Podigli smo kriterij i svi imaju veće želje. Igrači su oslobođeni tog tereta, ali i odigrali su dosta teških utakmica i nadam se da će ova generacija još jednom igrati baraž i da će otići na veliko takmičenje", poručio je Bolić.

Utakmica s Belgijom će biti drugačija u odnosu na prijašnje susrete Zmajeva, jer će se nakon dugo vremena igrati u Sarajevu, na stadionu Grbavica.

"Svi znamo da se iz Zenice otišlo zbog suspenzije. Sada je tu novi stadion, novi navijači, možda donese i neke dobre stvari. Nikad ne znaš šta je za šta dobro. Znam da će biti dobra atmosfera, jer naši navijači, bez obzira na to gdje igraju, stvaraju dobru atmosferu. Sada kako će utjecati na igrače, teško je reći. To je možda još jedan stimulans za naše igrače, kao recimo kada promijeniš trenera pa uslijedi pozitivni šok. To gdje igramo je manje bitno i gdje ćemo igrati. Ja bih bio najsretniji kada bi se utakmice igrale u raznim gradovima, jer bi to značilo da svi stadioni ispunjavaju uslove i to je bh. nogometu u budućnosti potrebno", rekao je Bolić za kraj razgovora.