Nogomet
63

Bleacher Report: Zmajevi su jaki u veznom redu i napadu, ali slabi u odbrani

Klix.ba
Miralem Pjanić i Edin Džeko (Foto: Klix.ba)
Miralem Pjanić i Edin Džeko (Foto: Klix.ba)
Popularni sportski portal Bleacher Report analizirao je sve reprezentacije učesnice Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu.

Navedeni portal selektora Safeta Sušića opisuje kao živu legendu u Bosni i Hercegovini i kažu kako preferira formacije 4-1-3-2 i 4-2-3-1.

"Sušića vole igrači i navijači, ima fantastične motivacijske vještine i izgradio je odličnu hemiju među reprezentativcima. U početku je bio neodlučan u preuzimanju selekcije od Miroslava Blaževića, ali je na kraju pristao i iz jake reprezentacije izvukao ono najbolje", piše BR.

Bleacher Report podsjeća da su Zmajevi završili kao prvi u grupi G sa 25 bodova.

"Ključni čovjek reprezentacije je Edin Džeko, ali će mnogo toga ovisiti o igrama golmana Asmira Begovića, veznjaka Miralema Pjanića i Seanda Lulića. Ali, Džeko je taj koji vodi tim. On igra odlično u reprezentaciji čak i kada nije u planovima trenera u klubu. Bio je drugi strijelac kvalifikacija sa deset golova", piše popularni američki portal.

Zmajevi igraju napadački sistem sa dva klasična golgetera Edinom Džekom i Vedadom Ibiševićem. U veznom redu obiluju kreativnošću i talentom. Međutim, slabost im je odbrana. Uprkos napretku u posljednje vrijeme, teško pronalaze pravu formu. Pozicija desnog beka je veliki problem zbog čestih povreda, piše na kraju analize Zmajeva autor teksta na sportskom portalu Bleacher Report.